Utredning vill ge stöd åt nollklassade

SJUKREGLER2011-11-04

För många sjuka tvingas leva på socialbidrag. Det anser Socialförsäkringsutredningen, som vill införa en ny ersättning för de nollklassade som tvingas leva på försörjningsstöd. Det säger huvudsekreteraren Irene Wennemo till Ekot.

Sedan staten ändrade sjukreglerna år 2008 har den som saknar sjukpenninggrundande inkomst, SGI, ingen möjlighet att få sjukersättning. Det gäller sådana som aldrig haft något jobb, eller av någon annan anledning inte kommit in i systemet. Det finns en grundnivå i både föräldrapenning och arbetslöshetsförsäkring, men inte längre i sjukförsäkringen, säger Socialförsäkringsutredningens huvudsekreterare Irene Wennemo till Ekot:

”De får ingen ersättning, utan det enda skyddsnätet som är kvar för dem är försörjningsstöd, det som vi kallade socialbidrag tidigare. Och jag tycker att det är rimligt att vi behöver det också i sjukpenningen, det var också synpunkten från alla politiska partier.”

Enligt Irene Wennemo har utredningen fått information om att det blivit vanligare att människor ställs utanför sjukersättningen och tvingas gå till kommunen för att få försörjningsstöd:

”Vi får tydliga signaler om att det här inträffar, det är ändå ganska många som är nollklassade och inte har någon SGI. Men problemet i dag är att om man kommer in till Försäkringskassan med läkarintyg och vill ha sjukersättning gör de först en bedömning om man har rätt till sjukpenning. Och har man inte det är man nollklassad. Då gör man ingen vidare bedömning utan de försvinner ut ur statistiken”, säger Irene Wennemo till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA