Annons:

Utredning föreslår ny rättsmedicinsk myndighet

FÖRSLAG2006-06-19

Rättsmedicinalverket och Statens kriminaltekniska laboratorium bör läggas samman till en myndighet, Forensiska Institutet. Det föreslår en utredning som överlämnats till regeringen.

Eftersom de två befintliga myndigheterna utför flera likartade typer av utredningar – främst DNA- och droganalyser – och båda fungerar som expertorgan inom rättsväsendet anser utredningen att det finns många fördelar med en sammanläggning. Bland annat förbättras förutsättningarna för forskning och utveckling, ledningen och styrningen blir mer enhetlig och verkningsfull samtidigt som administrationen förenklas.

Den nya myndigheten bör lyda direkt under regeringen och svara för samtliga de uppgifter som RMV och SKL gör idag, föreslår utredningen.

Utredningen föreslår att den rättspsykiatriska undersökningsverksamheten överförs till sjukvårdshuvudmännen, medan staten genom Forensiska institutet bör vara huvudman för verksamheten.

Fakta Ny myndighet

Rättsmedicinalverket (RMV) är central förvaltningsmyndighet för rättsmedicinsk, rättskemisk, rättsgenetisk och rättspsykiatrisk verksamhet. Verket svarar bland annat för rättsmedicinska obduktioner, rättspsykiatriska undersökningar, droganalyser och faderskapsutredningar. Vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) utförs en mängd olika typer av laboratorieundersökningar i anledning av misstanke om brott. Laboratoriet analyserar beslag av narkotika samt DNA-prover från personer som misstänks för brott och DNA-spår från brottsplatser. Man undersöker vidare bland annat vapen och ammunition, misstänkt förfalskade dokument samt sko- och verktygsspår som säkrats vid brottsplatser.

RMV finns på flera orter runt om i landet, bland annat i Linköping. SKL har i princip all sin verksamhet förlagd till Linköping. Utredningens förslag innebär att Forensiska institutet ska ha sitt säte i Linköping. Förutom för RMV:s ledningskansli i Stockholm innebär förslaget dock inte någon omlokalisering av SKL:s eller RMV:s verksamheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA