Utredning fördröjer återgång i arbete
Försäkringskassans utredningar av sjukskrivnas rätt till ersättning och behov av rehabilitering förlänger sjukskrivningstiden och minskar återgången i arbete, enligt en rapport från ISF.
En ny studie från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, visar att de utredningar som syftar till att möjliggöra en snabb och varaktig återgång i arbetslivet snarare förlänger sjukfrånvaron och minskar återgången i arbete. Rapportförfattaren har studerat hur Försäkringskassans utredningar av sjukskrivnas rätt till ersättning och behov av rehabilitering påverkar hur länge sjukskrivningen pågår. De metoder som studerats är avstämningsmöte och Sassam (se faktaruta).
I rapporten konstateras att sjukskrivna som genomgår ett avstämningsmöte har längre sjukfrånvaro. Även Sassam verkar minska återgången i arbete, åtminstone om den genomförs tidigare än fyra månader in i sjukskrivningen.
”Resultaten tyder på att sjukskrivna som annars hade återgått i arbete i stället blir föremål för rehabiliteringsinsatser. Insatserna fördröjer i sin tur en eventuell återgång i arbetslivet”, kommenterar rapportförfattaren Pathric Hägglund i ett pressmeddelande.
ISF har gått igenom cirka 70 000 anställda som påbörjade en sjukskrivning under år 2010. Effekterna av respektive utredning har studerats med avseende på hur snabbt de sjukskrivna återgår i arbete.
Försäkringskassans utredningar
Sassam och avstämningsmöte är Försäkringskassans två vanligaste utredningsmodeller i sjukskrivningsprocessen.
Sassam står för Strukturerad Arbetsmetodik för Sjukfallshantering och SAMordnad rehabilitering, och innebär att den sjukskrivne träffar Försäkringskassans handläggare för att diskutera möjligheter och hinder för återgång i arbetslivet. Syftet är både att utreda rätten till ersättning och behovet av rehabiliteringsinsatser.
På ett avstämningsmöte deltar förutom handläggaren och den sjukskrivne också en tredje part, oftast arbetsgivaren, Arbetsförmedlingen eller sjukskrivande läkare. Syftet med mötet är att klarlägga den befintliga arbetsförmågan och identifiera eventuella rehabiliteringsbehov.
Källa: ISF
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.