Utredare föreslår skärpta regler på ungdomshem
En utredning föreslår att Statens institutionsstyrelse ska beslagta mobiler och annan kommunikationsutrustning från tvångsintagna ungdomar. ”Regeringen tar nu ansvar. Vi avser att göra en grundlig översyn av Sis uppdrag”, skriver fyra företrädare för Tidöpartierna i Aftonbladet.
Regeringens särskilda utredare Charlotte Lönnheim har haft i uppdrag att utreda särskilda befogenheter för Statens institutionsstyrelse, för att öka säkerheten och förhindra att brott planeras av intagna på de särskilda ungdomshemmen. Utredaren föreslår nu att intagna som dömts till sluten ungdomsvård för brott ska få sin mobil och annan kommunikationsutrustning beslagtagen under vistelsen. Rätten till elektronisk kommunikation ska kunna begränsas till en annan person, och sådan kommunikation ska kunna avlyssnas och rättigheten dras in om det behövs av hänsyn till ordning och säkerhet.
Utredaren föreslår också skärpta regler när det gäller rätten att ta emot besök för dömda som vårdas på särskilda ungdomshem. Ett besök ska också kunna villkoras av att besökaren frivilligt går med på att gå igenom en kroppsvisitation.
”Det är tydligt att Sis behöver genomgå en omfattande förändring. Under lång tid har Statens institutionsstyrelse blivit förbisett, inte minst av den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen som inte gav Statens institutionsstyrelse de verktyg de behöver för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Den här regeringen tar nu ansvar. Vi avser att göra en grundlig översyn av Sis uppdrag”, skriver socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, M, gruppledaren i riksdagen Linda Lindberg, SD, ordförande i socialutskottet Christian Carlsson, KD och Juno Blom, talesperson i barnrättsfrågor, L, i Aftonbladet.
Enligt debattartikeln är de förslag som utredaren Charlotte Lönnheim tagit fram viktiga för att kunna förhindra att unga gängkriminella ägnar sig åt brottsplanering, hot, missbruk och att förbereda sin egen rymning.
”Sis har ett spretigt och svårt, men samtidigt mycket viktigt, uppdrag. För att säkerställa trygga och säkra miljöer både för de barn och unga som är placerade på Sis, personal och samhället i stort behövs betydande förbättringar”, skriver de fyra partiföreträdarna.
Debattartikeln hänvisar också till att det i Tidöavtalet slås fast att ansvaret för de mest kriminella ska flyttas till kriminalvården. I det kvarvarande uppdraget ska det vara tydligt att SiS är en vårdande verksamhet med barnets bästa i fokus.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.