Utredare föreslår ny myndighet
Den särskilda utredaren Kathrin Flossing har sett över reglerna för gode män och förvaltare. Ett av utredningens förslag är att inrätta en ny statlig myndighet för att öka rättssäkerheten och förbättra kvaliteten.
Ställföreträdarutredningen lämnar i slutbetänkandet en lång rad förslag till förbättringar av reglerna om gode män och förvaltare. Tidigare riksdagsdirektören Kathrin Flossing har varit särskild utredare.
”Gode män och förvaltare har ett viktigt uppdrag. Det finns inget utrymme för oegentligheter. Den som behöver hjälp ska veta att stödet är korrekt och rättssäkert”, konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.
Utredningen föreslår bland annat att en ny statlig myndighet ska inrättas för att meddela föreskrifter när det gäller ställföreträdares redovisning och överförmyndares tillsyn. I dag är det sju av landets länsstyrelser som utövar tillsyn över överförmyndare och överförmyndarnämnder. Enligt utredaren bör tillsynen ligga kvar på länsstyrelserna, medan den nya myndigheten får ett huvudansvar för hela området.
Genom att inrätta en ny statlig myndighet skapas enligt utredaren större uppmärksamhet på området. Det ger också överförmyndare och ställföreträdare bättre förutsättningar att bedriva sin verksamhet med hög rättssäkerhet och kvalitet. Myndigheten ska säkerställa att de personer som behöver en god man eller förvaltare får den hjälp och det stöd som de har rätt till.
Den nya myndigheten ska också ta fram en obligatorisk introduktionsutbildning för alla överförmyndare, nämndledamöter och ersättare. Den ska också ansvara för den officiella statistiken samt ta fram allmänna råd, utbildningar och anpassat informationsmaterial.
Utredningen föreslår att ett nationellt register över ställföreträdarskap inrättas. Ett sådant ska förenkla för ställföreträdare och ge både ställföreträdare och huvudmän en möjlighet att använda digitala tjänster.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.