Utredare föreslår ny e-legitimation

E-FÖRVALTNING2009-10-20

E-delegationen föreslår en enhetlig e-legitimation för offentliga sektorn. Gemensamma stödfunktioner för ekonomi- och personaladministration är ett annat förslag.

I förlängningen ska e-legitimationen även kunna användas av näringslivet, föreslår e-delegationen i sitt första delbetänkande. Legitimationen ska bli möjlig att nå från olika datorer och inte som i dag kräva installation på en dator.

Central roll till Skatteverket

Skatteverket, vars generaldirektör Mats Sjöstrand är ordförande för e-delegationen, föreslås få en central roll och ska bland annat meddela föreskrifter om gemensamma standarder för elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheterna. Skatteverket ska också samordna hanteringen av e-legitimationer.

Utvecklingsarbetet ska i första hand bygga på öppna standarder och öppen programvara, vilket ger fler möjlighet att delta i utvecklingen.

Centraliserade stödfunktioner

Skatteverket, Bolagsverket, Lantmäteriet och Transportstyrelsen får i förslaget uppdrag att utveckla e-tjänster. E-delegationen föreslår också ett öppet användarforum på webben för utbyte av idéer och erfarenheter.

Tillsammans med Rikspolisstyrelsen ska Skatteverket i en försöksverksamhet utveckla gemensamma verksamhetsstöd för ekonomi- och personaladministration. Om det ger de besparingar e-delegationen förväntar sig kan andra stödfunktioner ingå och fler myndigheter anslutas.

Alla myndigheter ska ha en strategi för sin försörjning av IT-tjänster, enligt förslaget.

»HR en strategisk fråga«

STs förbundsordförande Annette Carnhede är positiv till förslagen, men ser en fara i att myndigheterna lämnar ifrån sig personaladministrationen.

– Det finns en risk för att hela det personalpolitiska blocket blir en administrativ uppgift. HR-verksamhet är en strategisk fråga där det handlar om att utveckla verksamheten för framtidens krav. Bland annat genom en ständig kompetensutveckling, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA