Utredare föreslår kronvittnen
En statlig utredning föreslår ett antal åtgärder för att stärka rättsprocessen och öka lagföringen. Bland annat föreslås bättre stöd och skydd för vittnen och införande av så kallade kronvittnen.
Den särskilde utredaren och domaren i Högsta domstolen, Stefan Johansson, föreslår bland annat införande av kronvittnen, som i utbyte mot att de i samband med en brottsutredning lämnar viktiga uppgifter själva får reducerat straff. Utredningen föreslår också att straffet för den som ljuger vid en domstolsförhandling ska skärpas kraftigt. Däremot avråder utredaren från att införa möjligheter att vittna anonymt.
Brott med kopplingar till kriminella nätverk är ofta särskilt svåra att utreda, bland annat beroende på vittnens rädsla för brottslingarna. Att den som har uppgifter att lämna medverkar i brottsutredningar är många gånger avgörande för att den som har begått ett brott ska kunna dömas, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.
”Vi måste bryta tystnadskulturen och med kraft reagera mot brott som stör rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen. Flera lagförslag har nu lämnats som handlar om exempelvis övergrepp i rättssak men även om bättre stöd och skydd för vittnen”, konstaterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i pressmeddelandet.
För att fler personer som ingår i kriminella nätverk ska samarbeta med myndigheterna föreslår utredningen också förändringar för ett förbättrat stöd och skydd för vittnen. Det gäller bland annat bestämmelser om sekretess i domstol, men också krav på att vittnen ska informeras om rättsprocessen och om möjligheten till stöd.
Betänkandet innehåller även förslag på straffskärpningar för bland annat mened och övergrepp i rättssak. Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2022.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.