Utmaning för myndigheter följa FN-principer

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2018-03-16

Att ta hänsyn till FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är utmaningar i statens arbete, konstaterar Statskontoret efter en analys. Regeringen bör enligt myndigheten agera för att öka efterlevnaden.

På uppdrag av Statskontoret har konsultbyrån Enact analyserat hur Sverige efterlever FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Enligt Statskontoret har regeringen, statliga myndigheter och statliga bolag visserligen vidtagit relevanta åtgärder för att efterleva principerna, men utifrån analysen föreslår myndigheten att regeringen överväger ytterligare åtgärder för att förbättra efterlevnaden.

Enact påtalar flera brister och luckor i den svenska lagstiftningen och rekommenderar att staten omgående utreder möjligheterna att instifta ett obligatoriskt ansvar för företag att respektera de mänskliga rättigheterna inom och utom Sverige.

Statskontoret föreslår därför exempelvis att regeringen utreder möjligheten att lagstifta om att använda Human rights due diligence, ett verktyg som organisationer kan använda för att förhindra att deras verksamhet har en negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna.

Dessutom bör de kriterier som används för uppföljning och utvärdering av statens bolag, och av stöd som statliga aktörer lämnar till företag, anpassas till FNs vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, anser Statskontoret. I rapporten till regeringen föreslås åtgärder för att förbättra statens vägledning till företagen om vad det innebär att efterleva FNs principer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA