Utlandsstudier ger högre lön

ARBETSMARKNAD2011-05-19

Den som studerat utomlands efter gymnasiet får högre lön än den som inte gjort det. Det framgår av en studie som genomförts av Statistiska Centralbyrån, SCB.

I en rapport om näringsliv och arbetsmarknad redovisar SCB hur löneutvecklingen sett ut för personer som studerade utomlands före år 2005. Resultatet visar entydigt att utlandsstudierna lett till högre inkomster senare i livet. Det visar också att den som studerat utomlands arbetar fler timmar per månad i genomsnitt. Inkomsteffekterna är störst för utbytesstudenter och för dem som hade en kombination av olika slags utlandsstudier.

Enligt studien arbetar de som studerat utomlands oftare i privat sektor och statlig förvaltning, mer sällan i kommun och landsting. De jobbade i högre utsträckning i branscherna finansiell verksamhet, handel och kommunikation samt tillverkning och utvinning. De gick också i högre utsträckning vidare till forskarstudier.

Varför utlandsstudier leder till högre lön är inte klarlagt. Enligt SCB är utlandsstuderande oftast yngre, har högre medelbetyg och kommer från en annan social bakgrund. Därför kan de konstaterade skillnaderna bero på andra faktorer än bara utlandsstudierna i sig. Men enligt SCB tyder mycket på att utlandsstudier i allmänhet leder till att man blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA