Utlandsstudier blir skuldfälla

UTBILDNING2011-08-16

Utlandsstudier har blivit en skuldfälla för många. Antalet personer med miljonskulder till Centrala Studiestödsnämnden, CSN, har fördubblats på några år, skriver Dagens Nyheter, DN.

Sedan 2005 har antalet studenter med miljonskulder hos CSN ökat från 300 till 700. Nästan alla har skaffat sina studieskulder genom att plugga utomlands. Det framgår av CSNs egen statistik som DN tagit del av.

Antalet studenter som väljer att studera utomlands ökar. Under förra året fick 30 800 personer studiemedel för utlandsstudier. Men det har blivit en skuldfälla för många av dem. Enligt DNs uppgifter kan en fyraårig utbildning i USA ge studieskulder på 700 000 kronor och en sexårig utbildning i Australien gå på 1,2 miljoner:

”Vi är oroade över detta. Det är aldrig lämpligt att ha en så hög skuldbörda eftersom det är svårt att betala tillbaka så mycket pengar”, säger Annika Follin på CSN till tidningen.

Var fjärde utlandsstuderande som blev återbetalningsskyldig under år 2010 hade en studieskuld på 300 000 kronor eller mer. Bland dem som pluggat i Sverige var det bara en av tjugofem som hade så stora skulder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA