Uteblivet avtal med Ryanair kostar miljoner
Staten gör miljonförlust på att flygbolaget Ryanair inte stod fast vid sitt anbud på de statsanställdas tjänsteresor på ett antal flyglinjer.
ST riktade skarp kritik mot statens upphandling, när det i höstas stod klart att Ryanair skulle få avtal med staten om vissa flyglinjer. Tillsammans med HTF och Försvarsförbundet krävde man att staten skulle låta bli att sluta avtal med ett företag som saknar kollektivavtal med sina anställda.
Men i slutänden blev det ingen uppgörelse mellan flygbolaget och staten. Ryanair ville inte acceptera alla villkor i upphandlingsunderlaget.
Istället tvingas nu staten betala betydligt mer för de resor man skulle anlitat Ryanair för. Diskussionerna med Ryanair drog ut på tiden, och när anbudstiden sedan länge gått ut var det för sent att träffa avtal med näst bästa anbudsgivare. På Försvarsmakten, som gjort upphandlingen, överväger man nu juridiska åtgärder mot Ryanair:
- Man lämnar inte ett anbud man inte kan stå för sedan. Beteendet är oacceptabelt, säger Lisbeth Johnson på Försvarsmakten.
När Ryanair lämnade sitt anbud förklarade man att man accepterade alla statens villkor i upphandlingsunderlaget. Men i slutänden sprack uppgörelsen på en klausul om att en procent skulle återbetalas till staten som bonus – ett villkor alla de andra anbudsgivarna accepterat.
Nu överväger Försvarsmakten att dra Ryanair inför domstol och räknar på hur stor förlust staten gör på att avtalet inte kom till stånd.
- Det handlar sannolikt om miljoner, säger Lisbeth Johnson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.