Utbildning kan ge fler jobb än praktik

ARBETSMARKNAD2011-02-16

Arbetsmarknadsutbildning kan ge fler jobb än praktik. Men det är tveksamt om det motiverar den högre kostnaden, enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

När arbetslösheten stiger i en lågkonjunktur ger arbetsmarknadspolitiska program goda resultat. Även program med stor så kallad inlåsningseffekt kan vara effektiva när arbetslösheten är hög. Vid en lågkonjunktur spelar det nämligen inte så stor roll att de som deltar i programmen söker färre jobb än öppet arbetslösa och att de därmed blir ”inlåsta” i programmet. I lågkonjunkturen finns det i alla fall färre jobb att söka, och själva jobbsökandet spelar därför en mindre roll för chansen att få jobb. Det hävdar IFAU i en forskningsrapport.

Forskarna har jämfört arbetsmarknadsutbildning och arbetspraktik. Slutsatsen är att praktik har mindre inlåsningseffekter, men att den inte i lika hög grad leder till att deltagarna får arbete längre fram. Arbetsmarknadsutbildning däremot leder till att fler får jobb. Och eftersom inlåsningen är hög i utbildning är det bäst att använda den i lågkonjunktur.

”Våra beräkningar visar att arbetsmarknadsutbildning, jämfört med praktik, minskar arbetslösheten under en tvåårsperiod med 17 dagar i lågkonjunktur och 4 dagar i högkonjunktur”, skriver forskaren Anders Forslund i ett pressmeddelande.

Men forskarna är ändå inte beredda att förbehållslöst rekommendera arbetsmarknadsutbildning, inte ens i dåliga tider:

”Arbetsmarknadsutbildningen är dyr och troligen inte så mycket bättre att den kan uppväga de högre kostnaderna, varken i låg- eller högkonjunktur. Det är dessutom svårt att under den relativt korta tid när konjunkturen går ner starta många utbildningar av hög kvalitet, vilket behövs för att utbildningen ska ha en god effekt”, säger Anders Forslund.

Rapportförfattarna har studerat 163 000 personer som var 25-55 år vid sin arbetslöshet under åren 1999-2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA