Uppsagd löper ökad risk att dö

ARBETSMARKNAD2011-06-07

Att bli uppsagd eller arbetslös kan skada hälsan och ökar risken att dö i förtid. Det framgår av en studie från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

Rapporten från IFAU bygger på en genomgång av de individer som förlorade jobben under krisåren 1992-1998. Riskerna är störst för män, och tycks bero på ökad psykisk ohälsa och alkoholmissbruk.

Enligt rapporten hade män som drabbades av massuppsägningar en ökad risk för förtida död med 8-18 procent. För kvinnor är siffran 5-6 procent. I antal betyder detta 24 förtida dödsfall per 10 000 män som blivit friställda i samband med massuppsägningar.

Det finns ett stort antal studier som visar ett statistiskt samband mellan uppsägningar och ohälsa. Men det är enligt de tre forskare som genomfört studien svårt att avgöra om det är förlusten av ett jobb och arbetslöshet som leder till ohälsa, eller om det är ohälsa som leder till att vissa får lämna sitt arbete eller är arbetslösa. En tredje förklaring kan vara att vissa har egenskaper som både försämrar deras möjligheter att behålla ett jobb och en god hälsa.

”Det är framför allt den psykiska ohälsan som tycks öka till följd av uppsägningar och arbetslöshet. På kort sikt ser vi bland uppsagda och arbetslösa kvinnor en fördubblad risk för både psykisk och alkoholrelaterad sjuklighet”, säger en av forskarna bakom rapporten, Johan Vikström, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA