
Uppsagd fick fast anställning
Ratri Wansuk på Livsmedelsverket i Uppsala blev uppsagd från vad arbetsgivaren ansåg var en timanställning. Men ST hävdade att hon var tillsvidareanställd, och efter förhandling fick hon tillbaka jobbet.
Ratri Wansuk hade arbetat som lokalvårdare på Livsmedelsverket i omkring tre år när arbetsgivaren kallade in henne och sade att hennes timanställning måste upphöra. Hon gick till sitt lokala fack, som kontaktade STs ombudsman Christian Camitz.
– Livsmedelsverket hade ringt in Ratri Wansuk och hon hade alltid ställt upp, men hon hade aldrig fått något papper på sin anställning, säger Christian Camitz. Och då är utgångspunkten i lagen om anställningsskydd, las, att det är en tillsvidareanställning.
Även om det varit fråga om en tidsbegränsad anställning hade Ratri Wansuk arbetat så länge på Livsmedelsverket att den anställningen skulle ha övergått till ett fast jobb, en tillsvidareanställning, konstaterade ST.
– Fallet var så tydligt att vi skulle varit tvungna att stämma arbetsgivaren om vi inte kommit överens, säger Christian Camitz.
Nu behövdes inte det – arbetsgivaren gick med på att Ratri Wansuk skulle få en fast anställning på heltid. Tidigare hade omfattningen varit mindre än heltid.
– Det känns jättebra, säger Ratri Wansuk. På kontoret där jag städar sade de att de hoppades att jag skulle komma tillbaka.
Lagen om anställningsskydd
- Anställningar gäller tills vidare om inte parterna kommit överens om annat.
- Om en person haft vikariat eller någon form av allmän visstidsanställning i sammanlagt två år under en femårsperiod övergår anställningen till en fast anställning.
- Tid som vikarie eller med allmän visstidsanställning får inte räknas ihop.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.