Upphandling stressar på universitetet

HÖGSKOLAN2010-09-28

På Umeå universitet ska hela lärarutbildningen upphandlas. Vad som händer med dem som förlorar upphandlingen är det ännu ingen som vet. Samtidigt ökar personalens arbetsbörda.

Sedan 2009 är det Umeå School of Education, USE, en nybildad kanslifunktion vid universitet, som har hand om lärarutbildningen. Lärarutbildningen har gått från traditionell fakultetsorganisation till en upphandlingsorganisation.

Målet är att öka kvaliteten på utbildningen genom att utnyttja hela universitetets lärarkompetens. De olika institutionerna måste lägga in anbud till USE för de kurser de vill ge. USE bedömer vem som är bäst lämpad att ansvara för kursen och fördelar resurserna. Många kurser kommer att ha flera anbudsgivare.

Vad som händer med dem som förlorar upphandlingen är oklart.

»Enorm arbetsbörda«

Mats-Åke Moritz Lundkvist i STs sektionsstyrelse vid Umeå universitet är orolig för personalen.

– Det är en enorm arbetsbörda som lämpas på dem, säger han.

Upphandlingen för alla kurser på lärarutbildningen, fram till 2015/2016, ska vara klar redan 15 december i år. ST-medlemmen Ingela Valfridsson, lärare vid institutionen för språkstudier, är kritisk.

– Det känns väldigt abstrakt att planera så många år framåt. Vi kommer inte att veta vad studenterna har läst innan, säger hon.

Små resurser för planering

Ingela Valfridsson berättar att med de resurser personalen fått för att förbereda anbuden, kommer de i snitt att kunna lägga ned fem timmar på att planera varje kurs. Kursanbuden ska bland annat innehålla en pedagogisk vision, vilka lärare som ska undervisa samt vilka meriter de har. En färdig litteraturlista ska också bifogas.

Enligt Mats-Åke Moritz Lundkvist är det ett ohållbart mål. De fackliga organisationerna vill därför att bara upphandlingarna för det första läsåret ska vara klara i vinter.

– Utan tid och pengar är det omöjligt att ta hand om en hel omorganisation samt upphandla alla kurser för fem år framåt inom den tid som getts. Det kommer att ta mycket tid, och de som ska göra arbetet är i stort sett redan upptagna med ordinarie verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA