Förvaltningsrätten dömer Stockholms universitet att betala 160 000 kronor i böter eftersom lärosätet har upphandlat personalens julbord på ett felaktigt sätt.
Bild: Mostphotos
Förvaltningsrätten dömer Stockholms universitet att betala 160 000 kronor i böter eftersom lärosätet har upphandlat personalens julbord på ett felaktigt sätt.

Universitet får böta för julbordsupphandling

HÖGSKOLAN2019-10-23

Stockholms universitets julbord för personalen kostade sammanlagt nästan 2,2 miljoner kronor 2018. Nu har förvaltningsrätten dömt universitetet till att betala 160 000 kronor i böter för felaktig upphandling.

Under förra våren startade Stockholms universitet en upphandling av ramavtal om sina julbord. Upphandlingen överklagades och i oktober 2018 meddelade lärosätet sina olika enheter att de kunde boka julbord på egen hand, eftersom ramavtalet drog ut på tiden.

När Konkurrensverket granskade inköpen hittade man över 70 olika julbordfakturor från en rad olika leverantörer till ett sammanlagt värde av nära 2,2 miljoner kronor.

Ingen av leverantörerna hade ett ramavtal om julbord med Stockholms universitet, och eftersom det sammanlagda värdet av upphandlingen var högre än gränsen för så kallad direktupphandling – som för närvarande ligger på cirka 587 000 kronor – anmäldes universitetet för felaktig upphandling.

Nu har universitetet dömts att betala 160 000 kronor i böter. Enligt förvaltningsrättens dom uppger lärosätet att julbordet bokades in som en nödlösning, eftersom överprövningen drog ut på tiden. Men det var alltså inte ett skäl som rätten godtog som grund för att slippa böter.

”Det är viktigt att ta höjd för eventuella överprövningar när upphandlingar görs, annars finns risken att hamna i ett avtalslöst läge, vilket öppnar för oövervägda, kostsamma inköp och i värsta fall även korruption”, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten domen i ett pressmeddelande.

Stockholms universitet har tre veckor på sig att överklaga domen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA