Tyska Verdi rasar mot polisen
Den nazistiska trion rånade banker och mördade minst tio personer, utan att säkerhetspolisen reagerade. Facket Verdi vill veta varför – och kräver att den tyska säkerhetspolisen omorganiseras.
I slutet på 1990-talet började en trio i delstaten Thüringen att tillverka bomber. Det var Uwe B, Uwe M och Beate Z. De kallade sig för »NSU, Nationalsozialistischer Untergrund« och såg sig som yttersta högerns motsvarighet till RAF, Röda arméfraktionen. Under 13 års tid ska de ha mördat minst nio invandrare och en polis. De ska också ha rånat banker och utfört bombattentat i invandrartäta områden.
Allt fick ett slut först i november. Uwe B och Uwe M hittades mördade i en campingbuss. Ungefär samtidigt ska Beate Z ha sprängt trions gemensamma bostad – och överlämnat sig till polisen. Bland bråten hittade polisen olika vapen som använts vid morden, men även en dvd som beskrev hur morden gått till.
Högerextrema medarbetare
– Frågan är hur detta kunnat pågå under hela 13 år. Fallet håller på att utveckla sig till Tysklands största polisskandal, säger Thomas Voss som är ordförande för Verdi i delstaten Thüringen.
Anledningen är att polisen inte sett kopplingen mellan morden och extremhögern. Skälet anges vara att säkerhetspolisens hemliga agenter aldrig slagit larm.
Enligt tyska medier har säkerhetspolisen minst 100 agenter. Merparten ska ha rekryterats direkt bland övertygade högerextremister, som misstänks ha undanhållit upplysningar om trion.
– Det är upprörande att säkerhetspolisen värvat högerextremister, säger Thomas Voss som kräver en ordentlig utredning.
Agenterna arvoderas med skattemedel. Inte sällan ska arvodena ha skänkts vidare till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna, NPD, och dess kamp mot »demokrati och mångkultur«.
– I praktiken finansierar säkerhetspolisen högerextremism. Det är djupt upprörande, säger Thomas Voss. Hela säkerhetspolisen måste organiseras om.
Utredningar har lagts på hög
Inom Verdi och andra förbund råder även missnöje med hur säkerhetspolisen i Thüringen hanterat högerextrema attacker mot facket. Allt från angrepp på förstamajtåg till misshandel av fackligt aktiva. I princip har alla utredningar mot högerextremister lagts på hög. I den tyska pressen spekuleras i att det beror på att delstatens förre Säpo-chef själv haft högerextrema sympatier.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.