»Tvisten har stört relationen«
Inom åklagarväsendet ska facken förhandla om medlemmarnas löner. Det är bland annat omorganisationen som gör enskilda förhandlingar mellan medarbetare och chef olämpliga nu.
Vid halvårsskiftet förra året slogs de regionala åklagarmyndigheterna samman till en myndighet.
–Tidigare skulle vi skriva sju lokala avtal, nu är det ett, säger STs avdelningsordförande Margaretha Hofvenstam. För första gången på länge kan vi få en helhetssyn, men det kräver kollektiva förhandlingar. Bland åklagarsekreterarna kan lönerna skilja 5000–6000 kronor, och vi vill undersöka närmare varför det är så.
Varken arbetsgivare eller fackliga organisationer har velat ha enskilda förhandlingar enligt det centrala avtalets paragraf 8:2. Sacoförbundet Jusek har vid ett tidigare tillfälle använt den modellen, men enligt Margaretha Hofvenstam är deras medlemmar inte intresserade av det nu. En medlemsenkät inom ST visar också att många medlemmar tycker att det är bra att facket förhandlar.
Upptakten i förhandlingsarbetet var dock olustig, säger Margaretha Hofvenstam.
–Efter Arbetsgivarverkets skrivelse började vår arbetsgivare tala om avtalsbrott. Ingen av oss har begått något avtalsbrott! Tvisten om förhandlingsmodeller har tydligt stört relationen mellan oss och arbetsgivaren.
Man har ännu inte kommit till nivåer i avtalet.
–Arbetsgivaren säger att de har ont om pengar – det säger de alltid vid just de här tillfällena, noterar Margaretha Hofvenstam. Men det är absolut ett stort problem med det indragna anslagssparandet, som bland annat omorganisationen skulle betalas med. De pengarna försvann, liksom trygghetspengarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.