Tvingades betala tillbaka semesterlön
ST-medlemmen Kaija Toimela fick plötsligt höra att hon var skyldig arbetsgivaren pengar för uttagna semesterdagar.
Anledningen: hon hade för många sjukdagar. Nu granskar en partsgemensam arbetsgrupp reglerna.
– De hörde av sig från lönekontoret och talade om att jag var skyldig tre semesterdagar, berättar Kaija Toimela. En kollega hade råkat ut för samma sak tidigare, men då tänkte jag att det inte kunde stämma.
Kaija Toimela är arbetsförmedlare i Göteborg. I slutet av 2011 blev hon sjukskriven på 25 procent på grund av sin förvärrade artros. Två år senare övergick sjukskrivningen till sjukersättning på 25 procent.
Problemen med semesterdagarna uppstod när hon blev heltidssjuk under kortare perioder. Då slog den nya semesterlagen till.
Den nya lagen från 2010 började tillämpas i staten 2011. Sjukfrånvaron är semesterlönegrundande om den är maximalt 180 dagar under det år man tjänar in till semestern.
Den som är deltidssjuk eller har sjukersättning på deltid längre än så förlorar inte semesterdagar, även om semesterlönen per dag blir lägre. Men om man efter 180 dagars sjukskrivning på deltid också har perioder av heltidssjukskrivning startar en successiv avskrivning av semesterdagar.
Det var det som hände Kaija Toimela. Och när lönekontoret informerade henne hade hon redan tagit ut sin semester. Hon blev återbetalningsskyldig.
– Det är orättvist, man slår på den som redan ligger, tycker hon. Det betyder att den som är deltidssjukskriven inte ens kan få en vanlig förkylning eller influensa utan att förlora semester.
Hon är besviken på att facket accepterat försämringen. ST tog emellertid upp frågan i de senaste centrala avtalsförhandlingarna, säger ST-ombudsmannen Marie-Therese Gyllhede. Det resulterade i att en partsgemensam arbetsgrupp nu kartlägger problematiken.
– Från STs sida vill vi åstadkomma en lösning som innebär att man inte blir satt i semesterskuld, säger hon.

Semesterlagen
- Semesterlagen ändrades 2010. Sjukfrånvaro är nu semesterlönegrundande i upp till 180 dagar, utom vid sjukskrivning på grund av arbetsskada.
- Efter de 180 dagarna måste man vara helt friskskriven i minst femton dagar för att få rätt till en ny period av semesterlönegrundande sjukfrånvaro.
- Den som är deltidssjuk hela året förlorar inte semesterdagar. Men om man också periodvis blir heltidssjuk försvinner semesterdagar.
- Man har alltid rätt till 25 dagars semesterledighet, betald eller obetald.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.