Två SiS-hem får högre säkerhet
Statens institutionsstyrelse skapar en helt ny säkerhetsnivå på två av myndighetens hem – Tysslinge i Södertälje och Johannisberg i Kalix. Dessutom införs en regel om att ungdomar som är dömda aldrig ska vårdas på samma avdelning som ungdomar som är på institutionen av andra skäl.
Tanken är att Tysslinge och Johannisberg ska hantera de ungdomar som bedöms ha högst risk att rymma eller använda hot och våld.
Socialminister Lena Hallengren säger till TT att samhället måste göra allt för att stävja att unga begår grova brott:
”Vi ser att allt fler fall finns där unga begår grova brott. Gängkriminaliteten kryper ner i åldrarna och med det också ungas våldskapital”, säger.
Den högre säkerhetsnivån på de två hemmen innebär att det ska bli svårare att frita ungdomar, svårare att rymma och svårare att smuggla in saker, som droger och vapen. Det kommer också att finnas möjlighet att skilja ungdomar åt – antingen för att de är i konflikt med varandra eller för att de är målkamrater, uppger Statens institutionsstyrelse, SiS, på sin webbplats.
Dessutom har SiS beslutat att dela upp LSU- och LVU-avdelningar inom SiS så att ungdomar som är dömda för brott inte ska vårdas tillsammans med ungdomar som tvångsvårdas av andra anledningar. Syftet är ökad trygghet för både ungdomar och medarbetare.
Samtidigt öppnar en politisk majoritet för att Kriminalvården i stället borde ta över ansvaret för de unga som begått grova brott, skriver DN.
I en enkät till samtliga riksdagspartier svarar alla utom Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att vårdansvaret bör överföras från SiS till Kriminalvården.
”Unga som uppvisar ett grovt kriminellt beteende kan i högre grad bemötas med rehabiliteringsåtgärder som används för kriminella än med traditionell vård och behandling på behandlingshem”, säger Centerns rättspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson till Dagens Nyheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.