Två SiS-anställda åtalas för mutbrott

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-02-09

Två anställda på Statens institutionsstyrelse, SiS, misstänks för mutbrott sedan de tagit emot utlandsresor och dyra middagar av ett säkerhetsföretag som myndigheten anlitat. Även kommunala tjänstemän misstänks ha tagit emot mutor, enligt åtalet.

Av:  Elina Lundberg

Sammanlagt är det tio personer som i dag åtalas misstänkta för att ha gett och tagit emot mutor. Två av dem är anställda på SiS.

Medarbetarna misstänks ha låtit sig bjudas på resor till Tyskland och på restaurangbesök av personal på ett säkerhetsföretag, som myndigheten har haft avtal med.

Även två före detta anställda vid Ystads kommun misstänks ha tagit emot mutor. Brotten ska ha begåtts mellan 2019 och 2022, enligt åtalet.

Enligt Johan Lindmark, åklagare på Riksenheten mot korruption, har bjudresorna och middagarna skett återkommande under flera års tid i relativt omfattande skala, rapporterar TV4s program Kalla fakta.

Han ser allvarligt på att offentliganställda har tagit emot gåvor av ett företag som deras arbetsgivare har affärer med.

– Den här typen av korruption tillhör grundkursen. Där man bara ska säga nej, säger Johan Lindmark till Kalla fakta.

De misstänkta medarbetarna på SiS arbetar fortsatt kvar på myndigheten men har fått andra arbetsuppgifter, berättar myndighetens pressekreterare Jesper Lindberg för Publikt.

– Det är vi som har åtalsanmält de här personerna när vi fick kännedom om misstankarna. De har tilldelats andra arbetsuppgifter. Det beslutet påverkas inte av att åtal nu har väckts, säger han.

I övrigt vill SiS inte kommentera den pågående rättsprocessen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mutor Korruption
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA