Två röster gjorde Siv Norlin till ordförande

VAL2003-11-27

Kvinnorna vid landets försäkringskassor fick vänta i nästan 70 år på att bli representerade av en kvinna på högsta fackliga nivå. Efter sluten omröstning stod det klart att Siv Norlin besegrat sin manlige motkandidat med två röster.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Valet av Siv Norlin, ordförande i FFs Stockholmsavdelning, skedde den 30 oktober vid det konstituerande mötet i den nya försäkringskasseavdelningen, ST-FK.

Hennes motkandidat, Johnny Estius, blir vice ordförande för avdelningen.
Med sina närmare 12 000 aktiva och 3 000 pensionärsmedlemmar blir avdelningen från årsskiftet den största inom ST.

I sitt ”valtal” deklarerade Siv Norlin att den nya ST-avdelningen inte ska vara gamla FF i nya kläder utan något nytt som byggs upp tillsammans med sektionerna vid nuvarande länskassor. STs prioriterade områden ska vara en självklar grund för den fackliga verksamheten.

Siv Norlin lyfte fram tre områden, där facket vid försäkringskassorna hoppas på stöd från övriga avdelningar inom ST: löner, arbetsmiljö och utbildning av förtroendevalda.

– Trots att lönerna idag bildas i huvudsak på lokal nivå, behöver vi som grupp hjälp med arbetsvärdering och individuell bedömning för att skaffa oss erfarenhet, lära oss att dra åt samma håll och därmed hindra arbetsgivaren från att spela ut oss anställda mot varandra.

Otillräckliga resurser på grund av hårda neddragningar har skapat ohyggligt pressade arbetsmiljöer inom såväl försäkringskassorna som på STs övriga verksamhetsområden. Trots att kunskap om hur man skapar bra arbetsmiljöer finns på försäkringskassorna, tillämpas den inte för att ställa krav på arbetsgivaren. Det är därför hög tid att vi börjar göra det tillsammans, påpekade Siv Norlin.

Både Siv Norlin och Johnny Estius är adjungerade till STs förbundsstyrelse.

Siv Norlin

Ålder: 44 år.

Arbete: Anställd vid Stockholmskassan sedan 1979.

Fackliga uppdrag: Ordförande i FFs Stockholmsavdelning sedan 1990. Ledamot i FFs förbundsstyrelse sedan 1990. Ledamot i försäkringskassornas centrala arbetsmiljökommitté.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA