Turkiskt fack: "Skräckvälde på arbetsplatserna"
Mer än 80 000 statsanställda har stängts av från sina jobb i Turkiet efter kuppförsöket i juli. Godtyckliga uppsägningar har skapat ett skräckvälde på arbetsplatserna, enligt den fackliga centralorganisationen Kesk.
Efter kuppförsöket 15 juli har Turkiets regering gripit mer än 35 000 personer och suspenderat mer än 80 000 lärare, poliser, jurister, sjukvårdspersonal och andra statsanställda.
Som motiv uppger regeringen samröre med Gülenrörelsen. Den muslimska predikanten Fethullah Gülen, som lever i självvald exil i USA, anklagas för att ligga bakom kuppförsöket där omkring 240 människor dödades och parlamentet i Ankara bombades.
Minst 280 medlemmar i de offentliganställdas fackliga centralorganisation Kesk har tagits ur tjänst i samband med utrensningarna, ofta utan förvarning eller närmare förklaring.
– De här processerna är fullkomligt regelvidriga. Ingen ska bestraffas godtyckligt utan att få veta varför. Det strider både mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och Turkiets egen grundlag, säger Fadime Kavak, talesperson för Kesk i Istanbul.
Förutom bristerna i rättssäkerheten menar Fadime Kavak att det är ofattbart att förbundets medlemmar pekas ut för samröre med Gülenrörelsen.
Saadet Özsoy, representant för en av organisationens lokala arbetsplatsklubbar i Istanbul, håller med.
– Vi känner våra medlemmar och vet att det är struntprat. Vi är ett progressivt fackförbund som värnar om trygga arbetsvillkor och minoriteters rättigheter. Det går på tvärs mot vår natur att ha samröre med en religiöst konservativ rörelse.
Fadime Kavak säger att Kesk under många år kritiserat att anställningar skett baserat på politisk och religiös tillhörighet.
– Det är uppenbart att oskyldiga kastas med i den stora säcken där alla kollektivt pekas ut som syndabockar. Det skapar ett skräckvälde på arbetsmarknaden där alla drar sig för att på något sätt sticka ut eller höja rösten, säger Fadime Kavak.
Hon har mött medlemmar som uttrycker rädsla för att drabbas och tror att
fackföreningsrörelsen kommer att ha en tuff tid framför sig i Turkiet.
– Undantagstillståndet i kombination med den uppeldade stämningen ger regeringen i praktiken frikort att kringgå alla regler på arbetsmarknaden. Vårt uppdrag, att bemöta den enskildas utsatthet genom att stå enade, är därför viktigare än någonsin, säger hon.
Detta har hänt:
* Den 15 juli försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades när stridsvagnar och soldater intog strategiska platser i Istanbul och Ankara. Parlamentet i Ankara bombades av stridsflygplan av kuppmakarna.
* Turkiets regering pekar ut den muslimska predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare, som är starkt representerade i statsapparaten, för att ligga bakom kuppen.
* Turkiet har infört undantagstillstånd och har tillfälligt upphävt Europakonventionen.
* Mer än 80 000 statsanställda har tagits ur tjänst, på grund av misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Mer än 20 000 är lärare, lika många har administrativa arbetsuppgifter för utbildningsministeriet och närmare 10 000 anställda under inrikesministeriet har stängts av. Inom rättsväsendet har 3 500 stängts av, vilket utgör en fjärdedel av personalstyrkan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.