Tunt deltagande i samråd

EU2012-08-20

Försvinnande få svenskar har engagerat sig i det pågående EU-samrådet om Europas framtid. Av 5 500 webbsvar till EU-kommissionen kommer bara 1,1 procent från Sverige.

Kommissionens samråd om medborgarnas rättigheter och Europas framtid är ett av de mest övergripande webbaserade samråden i EUs historia. I samband med Europadagen i maj uppmanade kommissionen alla EUs medborgare att delta i framtagandet av de kommande årens politiska dagordning. Fram till 9 september är det öppet att ge sina synpunkter på frågor om EUs framtid.

”Den pågående krisen har utlöst en nödvändig offentlig debatt om vart Europa är på väg. För att göra den ekonomiska och monetära unionen verkligt oåterkallelig och återfå förtroendet är det viktigt att ge medborgarna och företagen perspektiv på hur EU kommer att se ut 2020”, säger kommissionens vice ordförande, medborgarskapskommissionär Viviane Reding i ett pressmeddelande.

I diskussionen har framförts förslag på en ”politisk union”, en ”Europeisk federation” eller till och med ett ”Europas förenta stater”.

”Det är min fasta övertygelse att vi behöver mer EU, inte mindre, för att ta oss ur krisen”, säger Viviane Reding.

Kommissionens samråd pågår fram till den 9 september. Kommissionens avsikt är att presentera sitt förslag till politisk dagordning de närmaste åren i samband med 2013 års rapport om EU-medborgarskapet på Europadagen den 9 maj nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA