Tunga nej till tsunamisekretess

JK2007-09-10

Tunga remissinstanser går emot regeringens förslag om att sekretess ska gälla under 70 år för bland annat databand med kopior av hantering av flodvågskatastrofen.

I våras antog riksdagen en tillfällig lag om sekretess för innehållet på de säkerhetskopior som sparats av all datatrafik inom regeringskansliet veckorna efter tsunamikatastrofen. Lagen gäller till sista december i år.

I somras kom justitiedepartementet med en promemoria som föreslog fortsatt absolut sekretess i upp till 70 år för de drygt 100 magnetbanden.

Motivet för förslaget är att de stora mängder information som finns lagrade på säkerhetskopiorna – motsvarande 6 500 dvd-skivor eller omkring tolv miljarder A4-sidor – anses göra det möjligt att kartlägga regeringens och Regeringskansliets funktionssätt. Och det innebär en säkerhetsrisk, enligt promemorian.

Förslaget innebär att inte heller de handlingar som i och för sig är allmänna handlingar får lämnas ut.

Sedan remisstiden gått ut har TT gjort en sammanställning av remissvaren. Justitieombudsmannen, JO, klargör att han ”inte tillstyrker den föreslagna lagstiftningen”. Lagen skulle få en ”olycklig konsekvens” för den grundlagsskyddade meddelarfriheten, anser JO.

Också Tidningsutgivarna, TU, har invändningar. Att tro att spioner eller terrorister skulle kartlägga databanden ”framstår som naivt”, anser TU. Största möjliga öppenhet ska råda, skriver TU, som är överens med Journalistförbundet, SJF, om promemorians ytlighet och bristande analys. Allvarligast är att ingen bedömning finns av om en så pass rättighetsinskränkande lagstiftning står i proportion till sitt avsedda syfte, skriver SJF.

Justitiekansler Göran Lambertz anser att behovet av sekretess måste analyseras noggrannare. Han tycker också att man bör undvika att stifta en lag som gäller enbart tsunamibanden. Lagen bör vara mer generell, inte minst därför att frågan om offentlighet kan bli aktuell i andra fall där stora mängder information lagras på sökbara medier.

JK anser, i likhet med Svea hovrätt, att den tillfälliga lagen bör förlängas medan frågan utreds ytterligare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA