Tuff arbetsbelastning försenar utbetalningar

F-KASSAN2007-05-29

Personalen på Försäkringskassan i Blekinge är hårt ansträngd sedan 20 anställda sagts upp. Mer än 300 personer som begärt föräldrapenning får inte sina pengar i tid.

–Det är tufft nu. Det är inte bara på föräldrapenningen vi märker av neddragningen, men där är det värst, säger Bo Bergström, ordförande för STs sektion i Blekinge.

Efter uppmärksamhet i medierna sattes extra resurser in på enheten för föräldrapenning och effekterna blev enligt Bo Bergström inte fullt så allvarliga som man befarat.

I april blev 20 anställda uppsagda från sina arbeten. De 20 fick i princip gå med omedelbar verkan.

–Vi var på gränsen till att klara verksamheten innan uppsägningarna – och skulle egentligen behövt 20 till, inte 20 färre, säger Bo Bergström.

För ett år sedan fanns tio handläggare på den avdelning som har hand om föräldrapenningen. Samtidigt som antalet ärenden ökat har antalet handläggare halverats.

När utbetalningarna för april månad gick iväg blev minst 200 som begärt föräldrapenning utan.

–Vårt bekymmer är att människor inte får sina pengar och att personalen riskerar att bli sjuk på grund av arbetsbelastningen. De som jobbar här är lite som Florence Nightingale – man gör sitt yttersta för att hjälpa kunderna, säger Bo Bergström.

Han ser framför sig att medlemmar kommer att gå in i väggen om inte belastningen minskar. Bo Bergström ser ingen ljusning förrän tidigast när den nya organisationen trätt i kraft under nästa år:

–Under mellantiden ska organisationen ändå fungera.

Chefen för Försäkringskassan i Blekinge, Martin Ohlsson, tycker ändå att kassan ger en god service och vill i en intervju i Blekinge Läns Tidning tona ner bilden av kaos:

–Vi jobbar på att få in mer resurser. Det borde finnas en nationell lösning för hur vi ska hantera situationen efter uppsägningarna, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA