Tryckfriheten intakt efter EU-kompromiss

ROM II2007-05-29

Hotet om att nya civilrättsliga EU-regler ska inkräkta på tryckfrihetsförordningen är undanröjt. Den omstridda förtalsparagrafen hålls utanför förordningen Rom II.

Av:  Eva Spira

Efter många år av diskussioner har EU-parlamentet och ministerrådet enats om innehållet i förordningen Rom II. Förordningen har ingen direkt koppling till frågor om tryck- och yttrandefrihet, utan handlar om vilket lands lagar som ska tillämpas vid civila skadeståndsprocesser. Huvudprincipen är att det är lagen i det land där en skada uppstått som ska gälla.

Men i det ursprungliga förslaget fanns en förtalsparagraf som kunde påverka den svenska tryckfrihetsförordningen. Enligt den skulle en journalist eller en redaktion som publicerat något ofördelaktigt om en person eller ett företag någonstans i Europa kunna stämmas för förtal i enlighet med ett annat lands lagar.

Det har funnits stor oenighet om innehållet i förordningen och i ministerrådet tog man slutligen bort förtalsparagrafen helt och hållet. Men EU-parlamentet ville behålla den. Efter förhandlingar har de båda institutionerna förlikats och resultatet blev att förtalsreglerna hålls utanför Rom II.

–Det fanns inte underlag för någon annan lösning. Vi hade aldrig kunnat enas om den variant som parlamentet föreslagit, säger Henrik Kjellin, rättsråd vid den svenska representationen i Bryssel.

Han tror att de svenska synpunkterna varit tongivande för utgången och säger att den svenske ambassadören var den förste som uttryckte att den enda rimliga lösningen är att utesluta förtalsreglerna.

Närmast ska resultatet av förlikningen bekräftas av rådet och parlamentet. Eftersom Rom II är en direktverkande förordning ska medlemsländerna sedan börja tillämpa den omedelbart.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA