Trögt i löneförhandlingarna på SiS

SIS2011-05-23

Löneförhandlingarna på Statens institutionsstyrelse, SiS, har kört fast. Enligt ST-avdelningen saknas en ordentlig lönekartläggning. Facket beskyller också arbetsgivaren för att vara ovillig att förhandla och hellre vilja diktera villkoren på egen hand.

När förhandlingarna på SiS inleddes kom arbetsgivaren till bordet helt utan yrkanden.

– Det var konstigt. Men nu har vi märkt att de helt enkelt vill sluta avtal om så lite som möjligt. När vi framför krav svarar de bara ”det behöver vi inte” och då blir det ju ingen förhandling, säger Thord Jansson, i STs avdelningsstyrelse.

Han menar att arbetsgivaren är ovillig att avtala om olika frågor som rör exempelvis anställningsvillkor och arbetsmiljö och hellre vill använda sig av så kallade överläggningsprotokoll.

– Ett sådant är inte bindande. Vi har inga möjligheter att tvista om det som står i ett sådant protokoll.

Regionchef Jan-Eric Josefsson ansvarar för löneförhandlingarna på arbetsgivarens sida. Han håller med om att myndigheten och OFR, som ST förhandlar genom, har olika syn på vad som ska in i avtalet.

– Vi vill hålla det rent, medan OFR vill ha det mer omfattande. Det var också därför som vi inte hade med oss några yrkanden. Vi skulle ju slå knut på oss själva om vi hade med oss en massa yrkanden och sedan avfärdade deras, säger han.

Enligt Thord Jansson har OFR krävt en större översyn av Besta-koderna. Besta, som är ett system för lönejämförelser, kodar arbetsuppgifter utifrån inriktning och svårighetsgrad. Men facket anser att medarbetare på SiS är felplacerade i kodsystemet.

Facket kräver också en ordentlig lönekartläggning.

– Utan sådana hjälpmedel kan vi inte göra något ordentligt lönebildningsarbete. Hur ska vi kunna jämföra arbetsuppgifter eller upptäcka osakliga löneskillnader? frågar Thord Jansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA