Trög start för ny minoritetslag

MÅNGFALD2011-02-24

Det har gått trögt i starten för den nya lagen om nationella minoriteter. Det framgår av en gemensam rapport till regeringen från länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget.

Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget har ett gemensamt uppdrag av regeringen att följa upp hur den nya lagen om nationella minoriteter tillämpas. Rapporten visar att många kommuner, landsting och andra myndigheter fortfarande trevar sig fram för att hitta former för hur de ska uppfylla lagens intentioner.

Under förra året fick 42 kommuner och 9 landsting/regioner särskilda statsbidrag för att stärka skyddet för finska, samiska och meänkieli. De nya kommuner som fått del av anslagen, vid sidan av de sju kommunerna och landstinget i Norrbotten, har bara hunnit använda en knapp tredjedel av medlen.

Pengarna har enligt rapporten använts till löner och informationsmaterial. Dessutom har de aktuella kommunerna och landstingen sett över sina hemsidor, översatt texter och gått igenom rutiner för bemötande av allmänheten på minoritetsspråk.

De elva statliga myndigheter som fått särskilda uppdrag inom minoritetspolitiken redovisar enligt rapporten mycket varierande utfall. De elva är Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Skolverket, Skolinspektionen, Högskoleverket, Lantmäteriet, Diskrimineringsombudsmannen, Ungdomsstyrelsen, Valmyndigheten och Statens kulturråd. Vissa myndigheter har kommit långt med samråd med företrädare för minoritetsspråken, medan andra knappt kommit igång med uppdragen.

”Det är kanske inte så konstigt, att det tar tid att komma igång med en så ny och för de flesta obekant verksamhet. Men det viktigaste för både kommuner och landsting är att få till stånd fungerande samråd lokalt med företrädare för de nationella minoriteterna. Det är tillsammans man kan hitta vägen framåt i minoritetspolitikens förverkligande”, skriver Lennart Rohdin, chef för minoritetsenheten på Länsstyrelsen i Stockholms län, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA