Tre myndigheter blir två

HÖGSKOLAN2012-04-02

Nästa år bildas två nya myndigheter på utbildningsområdet, om regeringen får som den vill. De bildas av det som i dag är Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret.

Regeringen genomför därmed utredaren Birgitta Böhlins förslag. Omorganisationen innebär att en myndighet får ansvar för kvalitetssäkring, tillsyn och uppföljning av utbildningar inom högskolan, medan den andra ska verka främjande och utvecklande.

De berörda myndigheterna har riktat skarp kritik mot utredningen för att den föreslagit nedskärningar av de sammantagna framtida resurserna, trots att något sådant krav inte ställdes i direktiven. Förslaget får till följd att de blivande myndigheterna måste ta resurser från sakområdena för att klara behoven inom information, IT och administration, befarar Högskoleverket och Verket för högskoleservice.

Regeringen kommenterar inte den kritiken i sitt förslag, men lovar att återkomma i höstens budgetproposition när det gäller ekonomin i den nya myndighetsstrukturen. Regeringen säger dock att den bedömer att själva omorganisationen kan genomföras utan extra resurser.

Högskoleverket anser även att den nya granskningsmyndigheten drar alltför mycket mot inspektion, och att kunskap, analys och ett långsiktigt tänkande riskerar att gå förlorat i den nya organisationen. Vidare är verket kritiskt till att dess nuvarande uppdrag att motverka diskriminering slopas, liksom uppdraget att stimulera intresset för högre studier.

I propositionen lämnar regeringen också förslag om fristående nomineringsgrupper på varje lärosäte. Grupperna ska föreslå ordförande och externa styrelseledamöter till styrelserna för universitet och högskolor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA