Tre fack samsas om studentmedlemmar

TRIA2004-09-24

Tria är den nya gemensamma studerandeorganisationen för ST, HTF och SKTF. Det är en mångmiljonsatsning med eget kansli. Anslutna studenter erbjuds medlemskap i alla tre förbund.

– Genom Tria ska vi göra facket synligt. Vi ska sprida fackliga grundtankar på ett nytt, attraktivt sätt och försöka få bort den allmänna attityden att »facket är något grått och tråkigt«, säger Camilla Ländin.


Hon är verksamhetschef för Tria och anställd av SKTF. Den 1 januari 2005 samordnar de tre förbunden sina nuvarande resurser till Tria som fullt utbyggt får sex medarbetare. Klara än så länge är från ST Cecilia Wallén och från HTF Lars Edmar.

Syftet med Tria är att nå ut till studenterna på universitet och högskolor och dubblera antalet studentmedlemmar hos ST, HTF och SKTF. Det ska ske genom aktiviteter av typ seminarier om jämställdhet eller diskussioner om andra ämnen som är viktiga och intressanta för studerande.

Bara intentionen från förbunden att gå samman om detta arbete är positivt, menar Camilla Ländin och Lars Edmar. En styrka är just att medarbetarna i Tria är anställda i moderförbunden och att de studenter som ansluter sig får medlemskap i såväl ST, SKTF som HTF.

– Tria tar sikte på förberedelsen inför arbetslivet, betonar Lars Edmar. Vi ska inte vara en studentfacklig organisation som driver till exempel bostadsfrågor, utan vi ska informera om arbetslivet och dess villkor. Vi ska arbeta så att det känns naturligt för studenterna att välja ett av våra förbund när de ska börja jobba efter studierna.

Målgrupp är såväl blivande socionomer, personal-, folkhälso-, miljö-, kultur- och beteendevetare som ekonomer, jurister, tandhygienister, tandtekniker och yrken inom turism med flera.

Förberedelsearbetet pågår för fullt, bland annat ska man bygga upp en webbsida som vänder sig till studenter, och i vår ska Tria lanseras så smått. Men den stora lanseringen på universitet och högskolor sker nästa höst i augusti/september. Då beräknas också ett femtiotal studerandeinformatörer finnas på landets högskolor.

tria

Start 2005. Kansli: sex personer, två från vardera ST, HTF och SKTF. Lanseringskostnaden för tiden 2004–2006 beräknas bli 4 miljoner per förbund. Utöver det avsätter varje förbund 1,5 miljoner kronor per år under 2005-2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA