Tre av fyra saknar socialt skydd

ILO2014-06-03

Nästan tre av fyra människor lever utan socialt skydd, enligt en ny rapport från den internationella arbetsorganisationen ILO. Inom EU definieras var fjärde som fattig.

Enligt FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna ska människor ha rätt till social trygghet och hälsovård. Men mer än 70 procent av världens befolkning har ett otillräckligt socialt skyddsnät, enligt rapporten från ILO.

”I en tid av ekonomisk osäkerhet, låg tillväxt och ökande ojämlikhet är vikten av social trygghet ännu större. Det är också en fråga som det internationella samfundet borde lägga stor vikt vid i den kommande agendan för utveckling”, säger ILOs biträdande generaldirektör Sandra Polaski i ett pressmeddelande.

ILO påpekar att åtstramningspolitiken under de senaste åren inte är ett fenomen som varit begränsat till Europa. Enligt organisationen har 122 regeringar runt om i världen genomfört neddragningar av de offentliga utgifterna under 2014. Mer än 80 av dessa stater är utvecklingsländer.

Inom EU har nedskärningarna resulterat i att en av fyra medborgare lever i fattigdom, enligt ILO-rapporten. Det handlar om 123 miljoner människor, däribland många barn, kvinnor, gamla och människor med funktionsnedsättningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA