Transportstyrelsens it-upphandling utreds

TRANSPORTSTYRELSEN2017-08-17

Justitierådet Thomas Bull får regeringens uppdrag att granska Transportstyrelsens upphandling av it-drift. Transportstyrelsen forcerade IBMs övertagande av driften genom att bryta mot flera lagar, och Thomas Bull ska bland annat titta på vilka alternativ myndigheten övervägde.

Senast 31 januari vill regeringen ha svar på frågor som hur och varför Transportstyrelsen valde att upphandla it-driften, vilka alternativ till upphandling som utreddes och hur processen gick till. Thomas Bull, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, ska också värdera säkerhetskulturen i Transportstyrelsen och om myndigheten vidtagit åtgärder för att säkra sin kompetens på områden som informationssäkerhet, säkerhetsskydd och offentlig upphandling.

Transportstyrelsen har också fått ett utredningsuppdrag från regeringen, med samma slutdatum. Myndigheten ska kartlägga vilka uppgifter – öppna och hemliga – som man låtit icke säkerhetsklassad personal hantera och vilka skador man bedömer att det har orsakat. De konkreta detaljerna ska inte redovisas offentligt, bara hur olika sorts uppgifter hanterats och i vilken mån detta har brutit mot regelverket.

Transportstyrelsen ska även berätta hur skyddsvärda uppgifter hanteras i dag och göra sin egen värdering av myndighetens kompetens vad gäller informationssäkerhet och säkerhetsskydd. Om det finns brister ska Transportstyrelsen göra en handlingsplan för hur hanteringen av skyddsvärda uppgifter ska säkras.

Det finns belagt att vissa sekretessbelagda uppgifter om Försvarsmakten hanterats av IBM-personal utanför Sverige som inte gått igenom någon säkerhetskontroll. I Säkerhetspolisens förundersökning framkommer att uppgifter om personbilar inom försvaret ingått i system som IBM skött. Enligt uppgifter i Ekot säger Transportstyrelsen i ett svar till Försvarsmakten att också en del känslig information om luftfartsskydd och om säkerhetskontroller kan ha läckt.

IT-skandalen på Transportstyrelsen

  • Sommarens stora mediehändelse började med Dagens Nyheters avslöjande att Transportstyrelsen låtit icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet hantera hemliga uppgifter, vilket är ett lagbrott. Det skedde i samband med att företaget IBM efter upphandling tog över it-driften i november 2015.
  • Anställda på Transportstyrelsen larmade sommaren 2015 Säpo, som startade en tillsyn och därefter en förundersökning. Generaldirektören Maria Ågren misstänktes för vårdslöshet med hemlig uppgift, men det blev ingen rättegång. I stället godtog Maria Ågren i juni i år ett strafföreläggande om 70 dagsböter.
  • Ett halvår tidigare, i januari, hade regeringen flyttat henne från sin post till en tjänst inom Regeringskansliet. I det beslutet framgick dock inget annat än att generaldirektören och regeringen hade olika syn på hur myndigheten skulle arbeta.
  • I juli avskedades Maria Ågren från sin generaldirektörspost i Regeringskansliet. Regeringen har också bytt ut flera ledamöter i Transportstyrelsens styrelse.
  • Efter oppositionens hot om misstroendevotum mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist, samtliga Socialdemokrater, ombildade statsminister Stefan Löfven regeringen och lät de två förstnämnda gå. Hur det går för Peter Hultqvist återstår att se när riksdagen öppnat i september.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Upphandling
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA