Tjänstemännen vill inte skrota kontoren

DISTANSARBETE2023-04-21

En tydlig majoritet av Sveriges tjänstemän trivs med det hybrida arbetssättet och vill fortsätta att jobba både på distans och på kontoret, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO. Endast 7 procent av de svarande vill enbart jobba på distans.

”Det är inte dags att skrota kontoren, tjänstemännen vill ha det bästa av två världar”, kommenterar TCOs ordförande Therese Svanström undersökningsresultaten i ett pressmeddelande.

76 procent av de tillfrågade tjänstemännen vill ha en kombination av arbete på distans och på arbetsplatsen. I denna grupp finns fler kvinnor än män, och den största åldersgruppen är 35-44 åringar.

De tjänstemän som deltagit i undersökningen anser att det bästa med att arbeta på arbetsplatsen är kollegorna, medan det största värdet med att jobba på distans är att det förenklar livpusslet, sparar restid och ger möjlighet att kunna arbeta ostört.

66 procent av de svarande tjänstemännen uppger att de kan utföra stora delar eller i princip allt arbete hemifrån, medan endast 9 procent inte kan utföra några uppgifter.

Trots att tjänstemännen bedömer att mycket arbete går att göra hemifrån, är det en tredjedel som inte arbetar på distans i den utsträckning de önskar. Det främsta skälet uppges vara att arbetsgivaren inte tillåter det.

”Arbetsgivarna behöver i dialog med de anställda utveckla möjligheterna till distansarbete för alla anställda där det är möjligt och relevant” , framhåller Therese Svanström i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA