Tjänstemän vill ha mer yrkesvägledning

TCO2017-12-01

Var fjärde tjänsteman anser sig ha behov av studie- och yrkesvägledning, och fler än varannan säger att de inte har möjlighet att få vägledning via jobbet. Det visar en undersökning som SCB genomfört på uppdrag av TCO.

TCO vill att fler, såväl arbetslösa som yrkesaktiva, ska kunna få kvalificerad vägledning av personer som har goda kunskaper om just deras yrke, arbetsmarknad och möjliga utbildningar. Samtidigt som arbetsmarknaden snabbt förändras sker nya karriärval sällan i en handvändning, konstaterar TCO i sin rapport om undersökningen.

”Arbetslivet och jobben förändras, gamla yrken försvinner och nya tillkommer. Med en föränderlig arbetsmarknad behövs en ny arbetsmarknadspolitik som möjliggör kompetensutveckling under hela arbetslivet. Därför är det nödvändigt att studie- och yrkesvägledning finns tillgänglig även för yrkesverksamma. En utvecklad studie- och yrkesvägledning för vuxna löser inte på egen hand kompetenspusslet men är en av flera viktiga komponenter i ett hållbart och inkluderande system för livslångt lärande”, skriver TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett förord till rapporten.

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på TCOs uppdrag intervjuat 6 500 tjänstemän om hur de ser på studie- och yrkesvägledning. Svaren visar att

• 25 procent av tjänstemännen är i behov av vägledning.

• Mindre än varannan har möjlighet till vägledning genom sin arbetsgivare.

• 47 procent skulle vända sig till högskolan för att söka vägledning. Bland kvinnor är andelen som skulle vända sig dit ännu högre.

• 23 procent av männen och 35 procent av kvinnorna har tidigare fått vägledning.

Enligt TCO visar resultaten det finns efterfrågan på vägledning bland tjänstemän, men att den vägledning som erbjuds behöver utformas så att den bättre fångar upp yrkesverksammas behov. Det kräver studie- och yrkesvägledare med ändamålsenlig kunskap och förutsättningar att förmedla vägledning av hög kvalitet.

Det skulle inte bara stärka kompetensförsörjningen utan också bidra till att människor får möjlighet att utvecklas i sitt arbetsliv, skriver TCO. Dessutom kan vägledning öka rörligheten på arbetsmarknaden, vilket gynnar individen såväl som samhällsekonomin i stort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Arbetsliv
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA