Tjänstemän i staten halkar efter

LÖNER2006-08-30

Löneutvecklingen för privatanställda tjänstemän är högre än inom statlig sektor. Det framgår av konjunkturstatistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Löneökningen från juni 2005 till juni 2006 var 2,5 procent för statligt anställda. Under samma period ökade lönerna för privatanställda tjänstemän med 3,1 procent, för privatanställda arbetare med 2,8 procent, för kommunanställda med 2,6 procent och för landstingsanställda med 2,3 procent.

Antalet sysselsatta inom staten ökade med en procent till 235 520 personer under perioden. Löneutvecklingen för kvinnor anställda i staten var bättre än för männen, Kvinnornas löner ökade med 3,1 procent jämfört med männens 2,1 procent.

Den snabbaste löneutvecklingen i staten finns i Försäkringskassan, där genomsnittslönen ökade med 4,3 procent till 23 308 kronor. För polisväsendet redovisar SCB en negativ löneutveckling det senaste året, genomsnittslönen minskade med 0,3 procent till 25 611.

Löneutveckling senaste året


De sektorer som hade sämst löneutveckling var:



Polisväsendet -0,3 procent


Banverket +-0 procent


Skatteverket +1,2 procent


Länsstyrelserna +1,4 procent


Skogsstyrelsen +1,5 procent



De sektorer som hade bäst löneutveckling var:



Försäkringskassan +4,3 procent


Universitet och högskolor +3,8 procent


Domstolsväsendet +3,7 procent


Lantbruksuniversitet +3,5 procent


Arbetsmarknadsverket +3,1 procent

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA