Tilltro till svensk offentlighetsprincip
Under de 20 år som Sverige varit EU-medlem har den offentliga förvaltningens öppenhet naggats i kanten. De rödgröna partierna tycker att det är dags att tydligare stå upp för offentlighetsprincipen. Flera av de borgerliga partierna betonar mera att Sverige kan göra EU öppnare.
– Vi gick in i samarbetet med hyfsade försvarsbyggen. Men offentlighetsprincipen har successivt ätits sönder. Vår främsta kritik mot EU är fortfarande att det är för slutet, säger Marita Ulvskog, S.
Under åren i EU har Sveriges sekretessbestämmelser blivit fler. Senast i november 2013 tog riksdagen ett beslut som innebär att svenska myndigheter ska ta hänsyn till andra länders sekretess och vetorätt om en handling som rör EU eller annat internationellt samarbete begärs ut.
De svenska partierna är eniga om att offentlighetsprincipen är en omistlig del av vår förvaltningskultur. Många av parlamentskandidaterna tror att Sverige
har goda chanser att försvara sin nuvarande öppenhet. Förutsättningen är att svenskarna uppvisar enighet.
– Man ska vara ganska kaxig, speciellt om det är något man tror på, säger Malin Björk, V.
Hon får medhåll av Isabella Lövin, MP.
– Det är väldigt mycket upp till oss själva hur mycket vi bråkar och sätter fokus på frågorna. Det finns ingenting i Sveriges anslutningsfördrag som säger att vi ska urholka vår offentlighetsprincip, så då måste vi försvara den, säger hon.
Flera av de borgerliga partiernas toppkandidater anser inte att Sverige behövt göra så värst mycket avkall på den unika transparensen.
Kent Johansson, C, väljer hellre att betona vad Sverige kan göra för ett öppnare EU.
– Jag anser att det vi kallar svensk offentlighetsprincip också ska gälla i EU. Det går åt rätt håll, säger han och exemplifierar med reformer inom EUs forskningsfinansiering.
Enligt Kent Johansson kommer det inte i längden att hålla att EU har slutna beslutssystem.
Även om Sverige kanske inte kan inspirera alla andra medlemsstater att kopiera offentlighetsprincipen, bör det vara Sveriges strävan, anser Lars Adaktusson, KD.
– Utökad öppenhet stärker människors samhörighet. Totalt sett tror jag att Sverige står på en stabil grund och att vi kan påverka de övriga länderna, säger han.
Piratpartiets Christian Engström är inte lika säker.
– När Sverige gick med i EU sade man att det aldrig skulle bli frågan om inskränkningar i offentlighetsprincipen. Nu verkar det som om hemlighetsmakeriet är på väg att sprida sig till Sverige. Det är olyckligt och fel, säger Christian Engström.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.