Tillsyn och utveckling separeras

SKOLVERKET2003-12-09

Skolverket delas upp i två olika myndigheter. En myndighet för tillsyn och en myndighet för utveckling.

Av:  Christian Örjestål

Genom att skilja på skolverkets uppdrag för kontroll och utveckling hoppas utbildningsminister Thomas Östros att kvalitén i skolan ska öka.

Dagens system, där Skolverket ansvarar både för statens tillsyn och för skolornas verksamhet, har mött kritik tidigare. Riksdagens revisorer skrev senast i april en rapport där de konstaterade att Skolverkets två uppdrag inte är förenliga. Revisorerna poängterade även att tillsynsfunktionen behöver stärkas kraftigt.

Det innebär att skolverkets roller ska renodlas. En myndighet, som går under arbetsnamnet Skolutvecklingsmyndigheten, ska arbeta med skolutvecklingsfrågor som resursfördelning och kompetenshöjning. Den andra myndigheten behåller namnet Skolverket och ska uteslutande arbeta med tillsyn och utvärdering av skolan.

Skolverkets nya roller tas upp i regeringens utvecklingsplan för skolan. Beslutet om utvecklingsplanen är taget – nu ska riksdagen bestämma om de ekonomiska anslagen till de två olika myndigheterna.

Bland personalen på Skolverket är det många som går i ovisshet. Ingen vet vad uppdelningen kommer att innebära. Om de får behålla jobben, tvingas flytta eller om det blir fråga om nyanställningar? Frågorna är många, svaren få.

– Just nu vet vi faktiskt ingenting mer än att Skolverket ska delas upp i två myndigheter. Vi vet till exempel inte om en ökad fokusering på tillsyn kommer att innebära att utvecklingsmyndigheten minskas. Det känns osäkert, säger Birgitta Johansson, vice ordförande för ST vid Skolverket.

Lärarförbundet har i en kommentar till förslaget poängterat att ordentliga sanktionsmöjligheter måste finnas mot de kommuner som inte tar itu med brister inom skolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA