Tillägg beskattas hårdare

UD2004-03-17

Vissa utlandstillägg kan bli beskattade fullt ut. För en del i utlandstjänst skulle det innebära 4000–14000 kronor mindre i månaden efter skatt.

Förslagen finns i ett betänkande som överlämnats till utrikesminister Laila Freivalds.

–När det står klart för de berörda i utlandstjänsten hur mycket som går bort i skatt blir det säkert starka reaktioner, säger Åke Isaksson, ordförande för ST-Regeringskansliet.

Berörda är specialattachéer, utlandsstationerade inom utrikesförvaltningen och inom Sidas biståndsverksamhet.

Utredningen vill göra den skattefria delen i flera utlandstillägg betydligt mindre än idag. Bakom det ligger principerna i 1990 års skattereform.

Betänkandet är omfattande och innehåller många förslag. Bland dem kan nämnas att hardshipstillägg (utgår i länder där förhållandena är osäkra eller svåra) och barntillägg föreslås bli beskattade fullt ut, vilket ST-Regeringskansliet är kritiskt till.

Vidare föreslås att en högsta nivå för skattefrihet införs på medföljartillägg och att detta tillägg ska var lika stort för alla utsända på samma ort.

Förslagen påverkar mest dem som har hög lön. Åke Isaksson bedömer att vissa chefer kan få 4000–14000 kronor mindre i lönekuvertet efter skatt, men även för dem med lägre löner kan det röra sig om betydande belopp.

Åke Isaksson ifrågasätter också utredningens tanke, att de anställda i framtiden ska få ut lika mycket i nettolön trots beskattade förmåner.

–Förslagen bygger på att det finns extra medel utöver vad UD har idag, eftersom det blir en merkostnad för statsförvaltningen. Men mest kritiska är vi till att de framtida tilläggen bygger på förhandlingar, vilkas resultat vi inte vet något om idag, fortsätter han.

Om det blir en proposition och riksdagsbeslut av betänkandet, överlåter man nämligen till parterna att förhandla fram ett nytt kollektivavtal.

De nya skattebestämmelserna beräknas i så fall kunna träda ikraft den 1 januari 2006 med vissa övergångsregler.

I korthet

En utredning vill låta beskatta flera utlandstillägg fullt ut. ST-Regeringskansliet är kritiskt till förslagen, som innebär kraftigt försämrade villkor för dem som är utlandsstationerade inom UD och Sidas biståndsverksamhet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA