Tidningen måste betala tillbaka miljoner till staten
Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt ska sedan några år bära sina egna kostnader. Men nu hotas utgivningen av ett retroaktivt återbetalningskrav på flera miljoner kronor.
Kravet gäller pengar som Miljöaktuellt tidigare har fått från myndighetens anslag, när Naturvårdsverket fortfarande delfinansierade tidningsutgivningen. Det rör sig om två miljoner kronor, vilket kan jämföras med tidningens totala årsomsättning på åtta miljoner. Sedan några år tillbaka är Miljöaktuellt helt avgiftsfinansierad, och lever på annons- och prenumerationsintäkter.
Chefredaktör Ingbritt Kjerner sitter just nu i förhandlingar om tidningens framtid. Flera aktörer har visat intresse för ett eventuellt köp.
–Jag har tystnadsplikt och har lovat att inte kommentera något, säger hon.
Anna Sandquist, reporter på Miljöaktuellt och ordförande för journalistklubben, konstaterar att det inte är rimligt att täcka den stora extrakostnaden utifrån den vanliga budgetkalkylen.
–Det är inte hållbart på sikt.
Återbetalningskravet härrör från årets regleringsbrev till Naturvårdsverket, där det finns en minuspost på 7,9 miljoner kronor för »information och utbildning«. I denna post ingår tidningen Miljöaktuellt, samt utbildnings- och förlagsverksamheter som numera är nedlagda. Diskussioner pågår nu med departementet om hur minusposten ska delas upp, och vad som egentligen ska betalas tillbaka.
Naturvårdsverket ger ut Miljöaktuellt sedan 1972.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.