Tidningar om hiv och aids försvinner

MEDIA2007-03-13

Tidningen Hivaktuellt läggs ner. Ägaren Socialstyrelsen anser inte att myndigheten har i uppgift att ge ut tidningar. Även ungdomstidningen Glöd försvinner

Förra året flyttade hiv- och aidsfrågorna över från Statens folkhälsoinstitut till Socialstyrelsen. Omorganisationen påverkade också tidningarna Hivaktuellt och Glöd, vars uppgift är att utifrån journalistiska principer bevaka förebyggandet av sexuellt överförbara sjukdomar.

Hivaktuellt flyttades över till Socialstyrelsen, och fick i fjol dispens för utgivning i väntan på en ny kommunikationsstrategi kring hiv- och aidsfrågor. Men nu står det klart att tidningen, som har funnits sedan 1988, läggs ner.

–Socialstyrelsen har inte på många år bedrivit någon opinionsbildande verksamhet och har heller inte allmänheten som målgrupp, säger presschefen Peter Andréasson på Socialstyrelsen. De sista 10–15 åren har man ersatt den tidningsutgivning som har funnits med information speciellt riktad till målgrupper.

»Vem ska då göra det?«

Gudrun Renberg, redaktör för Hivaktuellt, anser att myndigheter har ett demokratiskt ansvar som kan liknas vid etermediernas public serviceuppdrag.

–Om inte myndigheterna tycker att det ingår i deras samhällsnyttiga, demokratiska uppdrag att ha en publicistisk linje också, då vet jag inte vem som ska göra det, säger hon.

–Det ger en ökad trovärdighet om man vågar ha en oberoende publikation. Då blir verksamheten mer levandegjord. Folk tycker ofta att det är intressantare att läsa en tidning än en informationsbroschyr.

Ingen informationsmyndighet

Statens folkhälsoinstitut fick efter omorganisationen pengar av Socialstyrelsen för att tillfälligt fortsätta utgivningen av Glöd, som har pågått sedan 1990.

–Men det upphör nu. Och i den mån vi inte hittar någon annan huvudman för Glöd så måste den läggas ner, säger institutets generaldirektör Gunnar Ågren. Det ligger helt utanför våra uppgifter i och med att hiv- och aidsprogrammet har gått över till Socialstyrelsen. Glöd fyllde en viktig funktion genom att nå ungdomar som man inte kunde nå på något annat sätt. Men vi är ju ingen informationsmyndighet till allmänheten.

Mia Faber, redaktör och ansvarig utgivare för Glöd, arbetar nu på sista numret. Försöken att hitta annan finansiering har hittills inte gett napp, och Socialstyrelsen vill inte ge ut tidningen.

–Det handlar om hur de tolkar sitt uppdrag, säger Mia Faber. Och regeringen har sagt att myndigheter inte ska syssla med opinionsbildning.

Risken är att Socialstyrelsen nu tappar bort den viktiga målgruppen ungdomar, menar hon.

–Jag kan inte riktigt förstå varför det skulle vara så fel att ha ett nationellt grepp när det gäller viktiga frågor för samhället. Det ska vara tillgänglig information. Vad är det som är så provocerande med just tidningsformen? Det verkar vara som ett rött skynke.

Gudrun Renberg är redaktör för Hivaktuellt.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Gudrun Renberg är redaktör för Hivaktuellt.<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

SÅ GICK DET FÖR ANDRA MYNDIGHETSTIDNINGAR

På senare år har flera myndigheter gjort sig av med sina tidningar.

* Råd & Rön, som sedan 1970-talet givits ut av Konsumentverket, övertogs i fjol av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter.

* Arbetarskydd, tidigare utgiven av Arbetsmiljöverket, ägs sedan årsskiftet av medieföretaget Talentum Sweden AB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Media
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA