Annons:

Tidigare ambassadanställd misstänkt för visumstöld

KORRUPTION2017-06-09

En tidigare anställd tjänsteman på en ambassad i Asien utreds för stöld av 200 försvunna visum, uppger SVT. Tjänstemannen togs inte ur tjänst förrän hans tjänstgöringstid på ambassaden var avslutad.

Våren 2016 började Migrationsverket att utreda uppgifter om felaktiga viseringsbeslut vid en svensk ambassad i Asien. Men myndigheten informerade inte mannens arbetsgivare om sina misstankar. Som tjänsteman vid den svenska ambassaden var han anställd av utrikesdepartementet, UD. Därför fick han också arbeta kvar till 31 augusti 2016, under den tid han var förordnad. Enligt SVT försvann 200 viseringsmärken som Migrationsverket försett ambassaden med under den perioden.

Migrationsverkets utredning kom redan i juli 2016 fram till att tjänstemannen både ”åsidosatt sina skyldigheter” och ”gjort otillåtna avsteg från gällande praxis”. Enligt SVTs uppgifter hade han accepterat uppenbart falska dokument och ändrat en underlydandes korrekta avslag till ett felaktigt bifall.  

Under tjänstemannens tid på ambassaden försvann 200 viseringsmärken. De skickades till ambassaden i buntar om 100 vid två olika tillfällen. Den första i mars, den andra 31 augusti, vilket alltså blev tjänstemannens sista arbetsdag. 

På SVTs fråga till Migrationsverket varför tjänstemannen inte togs ur tjänst under den första utredningen, svarar regionchefen Magnus Rodin att den misstänkte var utlånad till UD när han tjänstgjorde på ambassaden. Först sedan han kommit hem till Sverige togs han ur tjänst, och blev senare polisanmäld och avskedad av Migrationsverket. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA