Terminaler kan läggas ned

POSTEN2003-07-30

Den ekonomiska prognosen för Posten pekar på ett stort minus för 2002. Personalminskningar kan bli följden.

Under 2002 har Postens brevvolymer minskat överraskande mycket, och områdena e-tjänster och gods har utvecklats sämre än väntat. Även dotterbolaget Svensk kassaservice bidrar till förlusterna.

– Det kan bli personalminskningar utöver den redan kända reduceringen av administrationen, säger koncernchefen Börge Österholm.

Han vill inte kommentera storleken på förlusterna 2002 innan bokslutet är klart i mars, men enligt Postens personaltidning Nyhetsposten är prognosen 560 miljoner kronor.

– Vi tittar nu på alla tjänster för att se vad som är värt att hålla på med, säger han. Det som inte är omedelbart lönsamt tar vi bort.

Resultatet kommer att redovisas i slutet av maj.

Brevvolymerna minskade med fem procent förra året. Enligt Börge Österholm innebär det att en eller flera av Postens tolv brevterminaler ligger i riskzonen. En uppfattning som STs avdelning på Posten delar.

– Med sjunkande volymer klarar man verksamheten med färre terminaler, säger Carina Holm, vice ordförande i ST-Post.

De förtroendevalda på brevterminalerna ser att något måste göras och ställer upp på rationaliseringar. Men de vill vara med i processen.

Transaktionerna i kassaservicen har gått ned med 20 procent. ST-facket anser att kassanätet med omkring 1 300 kontor måste glesas ut om inte staten ökar sitt bidrag kraftigt.

– Eftersom Posten har fått uppdraget av staten att upprätthålla kassanätet tycker vi att ägaren måste ta ansvar, säger Carina Holm. I dag subventionerar Posten bankerna.

Sedan tidigare ligger ett sparkrav på en miljard kronor på Postens administration. Ett nytt affärsstödssystem ska införas, och antalet anställda ska minskas med 1 000 personer.

– Vi har framfört att man borde intressera sig mer för intäkterna och inte bara jaga individer, kommenterar Carina Holm. Posten ligger till exempel dåligt till med fakturering.

– Vi kommer givetvis att titta på faktureringen också, säger Börge Österholm. Men jag tror inte att problemet är så stort att det får konsekvenser för personalneddragningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA