TCO ska fokusera på beslutsfattare
Nu laddar TCO om för att stärka sin ställning i debatten om svenskt arbetsliv. Den fackliga centralorganisationen ska snäva in sitt fokus och rikta sig till beslutsfattare och opinionsbildare. Det kan få till följd att TCO-tidningen och tidningen Studentliv läggs ned.
I juni bestämde TCO-styrelsen att TCO ska koncentrera sig på några få kärnområden: jobb, välfärd och EU-frågor som berör förbundens medlemmar. Annat tonas ned eller försvinner. Det gäller exempelvis klimatfrågor, arbetsmiljö, chefs- och ledarfrågor, studentverksamhet och de regionala TCO-råden.
Styrelsen har också beslutat att TCO som facklig centralorganisation ska rikta sig främst till beslutsfattare i Sverige och EU, journalister och opinionsbildare. Övrig kommunikation, med medlemsförbundens medlemmar och med studenter, får förbunden ta hand om.
Diskussionen om TCOs framtid präglas av att medlemsförbunden har olika behov. Som relativt liten aktör i TCO-familjen har ST haft inställningen att »ju mer vi gör tillsammans desto bättre«, konstaterar STs ordförande Britta Lejon.
– Men jag ställer upp på behovet av ökad tydlighet när det gäller TCOs uppdrag, det är en nödvändighet. Däremot har vi lite olika syn på hur vi bäst når våra prioriterade målgrupper. Där är vi inte färdigdiskuterade.
Just nu förbereder flera arbetsgrupper konkreta förslag. En av dem ska 21 november lämna förslag angående TCO-tidningen – som vänder sig till förtroendevalda – och Studentliv – som går till alla studenter med studiemedel från CSN. TCO-styrelsen har klargjort att flertalet förbund inte prioriterar tidningarna.
Ett alternativ för Studentliv kan vara att ett eller flera TCO-förbund åtar sig att göra tidningen, som sedan sprids via medlemsförbunden.
– För oss är studenterna en viktig målgrupp, så jag hoppas att Studentliv blir kvar i någon form, säger Britta Lejon.
För TCO-tidningen är en möjlighet att den blir en del i den »framtidsakademi« som TCO nu utreder. En särskild arbetsgrupp, ledd av Unionens förste vice ordförande Peter Hellberg, ska i februari–mars lämna en delrapport om vad en sådan »akademi« skulle kunna inrikta sig på och vad det skulle kosta. Några av de uppslag som nämns i utredningsdirektiven är en tankesmedja med forskningsbaserade framtidsanalyser, forum för dagsaktuell debatt, akademikerpraktik i den TCO-fackliga världen och kvalificerade utbildningar för unga förtroendevalda.
Senast i december 2014 ska TCO-styrelsen ta slutlig ställning till planerna på »framtidsakademin«.
TCO
TCO är en centralorganisation för 15 olika fackförbund, däribland ST. Medlemsförbunden har tillsammans drygt 1,2 miljoner medlemmar. Störst är Unionen med drygt en halv miljon medlemmar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.