TCO lanserar klimatpolitiskt program

FACKLIGT2024-08-20

Med ett nytt klimatpolitiskt program bjuder TCO in övriga parter på arbetsmarknaden att gemensamt verka för att Sverige ska öka ansträngningarna för en hållbar och rättvis klimatomställning.

I ett pressmeddelande skriver TCO att det nya programmet är ett initiativ till ett handslag för klimatet mellan arbetsmarknadens parter. Enligt den fackliga centralorganisationen ska handslaget vara sektorsövergripande och leda till att arbetsmarknadens parter når en samsyn kring klimatfrågan och en gemensam riktning för omställningsarbetet. Tillsammans hoppas TCO att parterna kan visa politiken att de förväntar sig en politik där utsläppen minskar.

Det nya programmet innehåller knappt 50 olika förslag för en rättvis klimatomställning.

Arbetsplatserna är avgörande i klimatomställningen och tjänstemännen är nyckelspelare, skriver TCO. Det förändrade klimatet påverkar arbetsmiljön i stor utsträckning, och därmed arbetstagarnas hälsa, säkerhet och trygghet. Glappet mellan arbetsgivares klimatambitioner och genomförandet kan enligt centralorganisationen överbryggas med ökad samverkan och dialog på arbetsplatserna.

TCO vill att Sverige ska ta täten i klimatomställningen, stå starkt i kampen om de gröna nya jobben och vara ett föregångsland som konkurrerar med goda villkor, står för ett hållbart arbetsliv och banar vägen för gröna investeringar.

I programmet framhålls också vikten av politiskt ledarskap, både nationellt och internationellt. Rätt utformad kommer omställningen enligt TCO att stärka svensk arbetsmarknad och skapa fler hållbara jobb i Sverige, samtidigt som utsläppen av växthusgaser minskar i den takt som behövs.

TCO framhåller att tjänstemännen redan nu påverkas av klimatomställningen. På TCOs uppdrag har opinionsinstitutet Novus frågat drygt 1 200 förvärvsarbetande tjänstemän mellan 18 och 88 år hur de ser på klimatomställningen. Närmare var tredje svarar att de påverkas av klimatförändringarna i sitt jobb, och ännu fler tror att de kommer att påverkas i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA