Tätorter rymmer flest högutbildade
I tre av landets kommuner har var tredje invånare över 16 år en minst treårig högre utbildning. I 245 av landets 289 kommuner är andelen högutbildade en tiondel eller lägre.
Utbildningsnivån är högst i Stockholmsområdet. Det framgår av Statistiska centralbyråns statistik över utbildningsnivån i riket. Danderyd ligger i topp med 42 procent högutbildade. Därefter kommer skånska Lund, följt av Lidingö. I andra änden av listan finns glesbygdskommuner som Dorotea och Munkfors, men också småföretagandets Mecka, Gnosjö, med sex procent högutbildade.
Drygt 40 kommuner, oftast storstadskommuner och residensstäder, har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet på 17 procent. De flesta av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. I tolv kommuner är andelen högutbildade var fjärde eller högre.
SCB förklarar den höga utbildningsnivån i Stockholmsområdet med att den lokala arbetsmarknaden har många arbetsplatser inom finansverksamhet, utbildning, forskning och offentlig förvaltning, där många är högutbildade. Dessutom finns där ett stort utbud av högre utbildning och en större andel yngre personer som har en högre formell utbildningsnivå än äldre.
Tolv-i-topp
Kommuner där mer än var fjärde invånare över 16 år har minst tre års eftergymnasial utbildning
1. Danderyd 42 procent
2. Lund 38 procent
3. Lidingö 34 procent
4. Lomma 30 procent
4. Solna 30 procent
4. Täby 30 procent
4. Uppsala 30 procent
8. Stockholm 29 procent
9. Nacka 28 procent
10. Sollentuna 27 procent
11. Umeå 26 procent
12. Vaxholm 25 procent
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.