Tätorter rymmer flest högutbildade

HÖGSKOLA2010-04-21

I tre av landets kommuner har var tredje invånare över 16 år en minst treårig högre utbildning. I 245 av landets 289 kommuner är andelen högutbildade en tiondel eller lägre.

Utbildningsnivån är högst i Stockholmsområdet. Det framgår av Statistiska centralbyråns statistik över utbildningsnivån i riket. Danderyd ligger i topp med 42 procent högutbildade. Därefter kommer skånska Lund, följt av Lidingö. I andra änden av listan finns glesbygdskommuner som Dorotea och Munkfors, men också småföretagandets Mecka, Gnosjö, med sex procent högutbildade.

Drygt 40 kommuner, oftast storstadskommuner och residensstäder, har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet på 17 procent. De flesta av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. I tolv kommuner är andelen högutbildade var fjärde eller högre.

SCB förklarar den höga utbildningsnivån i Stockholmsområdet med att den lokala arbetsmarknaden har många arbetsplatser inom finansverksamhet, utbildning, forskning och offentlig förvaltning, där många är högutbildade. Dessutom finns där ett stort utbud av högre utbildning och en större andel yngre personer som har en högre formell utbildningsnivå än äldre.

Tolv-i-topp

Kommuner där mer än var fjärde invånare över 16 år har minst tre års eftergymnasial utbildning

1. Danderyd 42 procent

2. Lund         38 procent

3. Lidingö     34 procent

4. Lomma     30 procent

4. Solna         30 procent

4. Täby         30 procent

4. Uppsala     30 procent

8. Stockholm 29 procent

9. Nacka       28 procent

10. Sollentuna 27 procent

11. Umeå     26 procent

12. Vaxholm 25 procent

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA