Tar betalt för allmän handling
På Högsta förvaltningsdomstolen har man börjat ta betalt för att plocka fram offentliga handlingar när beställaren väljer e-post i stället för papperskopior. Det skriver Sydsvenskan.
Enligt lagen ska en myndighet utan kostnad ta fram offentliga handlingar när någon begär dem. Lagstiftningen ger inte utrymme för myndigheten att ta betalt för sitt arbete i samband med det. Däremot kan myndigheten ta betalt för materialkostnaden i samband med kopiering av handlingarna.
På Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare Regeringsrätten, har man beslutat att ta betalt för arbetet att e-posta handlingen om det tar mer än tio minuter att plocka fram materialet. Domstolens kanslichef Lisbeth Molander säger till tidningen att hon inte tror att avgiften påverkar tillgängligheten:
”Jag tror att det kommer att kosta lika mycket, oavsett om man tar det i papperskopia eller om man tar det elektroniskt.”
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén är mycket kritisk mot domstolens nya rutiner:
”Offentlighetslagstiftningen är till för medborgarna. Det kan vara så i dessa tider att alla inte har råd att betala. Det är skandalöst att ta betalt för något som är en rättighet enligt grundlagen”, säger hon till Sydsvenskan.
Professor emeritus Lennart Lundquist vid Lunds universitet tycker att varje åtgärd som försvårar åtkomsten av allmänna handlingar är demokratiskt otillfredsställande:
”Myndigheten bör sätta sig ner och fundera på vad som är viktigast, att den får sina interna kostnader tillgodosedda eller att demokratin fungerar på ett bättre sätt. Bestämmer den sig för att det viktigaste är de interna kostnaderna, då tycker jag att den är ute på betänkliga vägar”, säger Lennart Lundquist till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.