Bild: Mostphotos

Tåg och video fick ned flygresorna

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2019-03-26

Videomöten och tåg blev lösningar när Statens institutionsstyrelse, SiS, satsade på att minska antalet flygresor. En gemensam teknisk plattform underlättar kommunikationen medarbetare emellan.

Det är flera medvetna val som ligger bakom att antalet flygresor minskat inom SiS. Grunden är ett ändrat tankesätt. De interna riktlinjerna för tjänsteresor skrevs om till en riktlinje för möten och resor, där fokus ligger på själva mötet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Miljösamordnaren Lisa Steneberg menar att myndigheten har kommit långt genom att förenkla administrationen:

”Det ska också vara lätt att göra rätt. När vi fick en ny resebyrå så såg vi till att tåg kommer upp som första alternativ när en medarbetare ska boka en tjänsteresa. Det är en enkel lösning som inte kostar någonting, men som förenklar för oss i våra val”, exemplifierar Lisa Steneberg.

SiS finns på flera platser runt om i landet, vilket innebär att medarbetarna ofta har behövt resa för att delta i utbildningar och möten. För att minska antalet flygresor har IT-avdelningen satsat på att alla inom myndigheten ska ha tillgång till rätt utrustning med stabila och fungerade system för digitala möten. Därför har antalet videomöten ökat med 35 procent sedan 2016. Lisa Steneberg tror att mycket handlar om digital mognad, att vi blir mer och mer vana vid att ha digitala möten:

”En del möten kanske man måste ha på plats, och då kan man välja tåget. Men man kan alltid fråga sig om de fortsatta kontakterna kan ske digitalt istället för att vi reser”, konstaterar Lisa Steneberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Klimatet SiS Miljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA