Bild: Mostphotos

Symtom från utmattning kvar länge

STRESS2021-03-01

Många patienter som behandlats för utmattningssyndrom har kvar symtom även efter sju år, och en tredjedel är fortfarande kliniskt utmattade, visar en ny studie.

Institutet för stressmedicin i region Västra Götaland har i en studie följt upp omkring 200 av sina tidigare patienter som fått behandling för utmattningssyndrom.

En majoritet av dem svarar att de blivit bättre men ändå har kvar symtom från sjukdomen sju år efter att de först sökt hjälp. Till exempel kan det handla om extrem trötthet eller sämre tolerans för stress. Forskarna bedömde att en tredjedel av de tidigare patienterna fortfarande var kliniskt utmattade.

Omkring 16 procent svarade att de hade tillfrisknat helt. Samtidigt var en stor majoritet, totalt 87 procent, inte längre sjukskrivna.

– Det här handlar om en sjukdom som påverkar hjärnan och för väldigt många tycks symtomen hänga med i över sju år. Det visar på allvaret i den här typen av ohälsa, säger Kristina Glise som är överläkare och forskare vid Institutet för stressmedicin.

Hon berättar att många som drabbas av utmattningssyndrom känner sig oerhört missförstådda och ibland till och med ifrågasatta i sin sjukdom.

– Den här frågan diskuteras mycket och ibland raljerar man över personerna som drabbas. Vi vill visa vad den här sjukdomen faktiskt handlar om och hur lång tid det tar att återhämta sig, säger hon.

Merparten av patienterna har uppgett att deras situation på jobbet varit en bidragande orsak till ohälsan. Kristina Glise anser att det är viktigt att arbetsgivare skaffar sig ordentlig kunskap och arbetar förebyggande för att undvika utmattning. Mycket handlar om att jobba systematiskt med arbetsmiljön och undvika hög arbetsbörda.

– Eftersom det inte finns någon uppenbar behandlingsmetod som gör att utmattningssyndrom kan gå tillbaka snabbt måste man satsa på förebyggande åtgärder. Sjukdomen går ofta att koppla till arbetet och där är det extra viktigt att jobba med preventiva insatser, säger Kristina Glise.

Institutet för stressmedicin kommer framöver att släppa fler studier kopplade till långtidsuppföljningen av tidigare patienter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Stress
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA