Bild: Swedavia

Swedavia varslar på Bromma flygplats

SWEDAVIA2024-10-04

Två veckor efter beskedet att flygbolaget BRA flyttar all sin trafik från Bromma flygplats till Arlanda varslar Swedavia 90 tjänster vid Bromma. ”Det klart att folk är förtvivlade”, säger Robert Olsson, avdelningsordförande för ST inom Swedavia.

Av:  Börge Nilsson

Det statligt ägda flygplatsbolaget Swedavias varsel berör majoriteten av Bromma flygplats 135 anställda. När BRA vid årsskiftet uteslutande börjar flyga åt SAS via Arlanda kommer nästan bara privatflyg och ambulansflyg att finnas kvar på Bromma. Den kommersiella trafiken begränsas då till Finnair som trafikerar Helsingfors och Västflyg som flyger från Trollhättan-Vänersborg.

– Att BRA flyttar kommer att förvandla Bromma till en mindre flygplats, säger Robert Olsson.

Bromma var med 1,2 miljoner passagerare förra året den fjärde största av Swedavias tio flygplatser, efter Arlanda, Landvetter och Malmö. I framtiden kan den bli Swedavias minsta.

ST inom Swedavia har 35 medlemmar på Bromma. Facket fick information om varslet dagen innan det blev offentligt. Vilken typ av tjänster som berörs vet Robert Olsson inte ännu.

– Arbetsgivaren får komma med information om hur de vill göra. Jag vet att de vill anpassa organisationen efter den nya trafiken för att driva flygplatsen, men vi är inte riktigt där än. Vi har löpande avstämningsmöten och sedan får vi sitta och förhandla, så får vi se hur det blir, säger han.

Kommer era medlemmar att kunna flytta med till Arlanda?

– Vi tittar på det och ser också över om det finns andra aktörer som kan vara intresserade. Det är ju personal som redan är utbildad, säger Robert Olsson.

I sitt pressmeddelande beskriver Swedavia Bromma som en mycket effektiv och välskött flygplats. ”Men kapacitetsutnyttjandet har länge varit för lågt och varslet är en följd av de nya marknadsförutsättningarna som kommer med beskedet som SAS och BRA har lämnat. Swedavia kommer nu arbeta vidare med frågan i nära dialog med fackliga parter och de medarbetare som berörs”, skriver bolaget.

Enligt regeringsbeslut ska Swedavia driva Bromma till 2038. Ingen kan ännu svara på om framtidsplanerna för flygplatsen nu kommer att förändras.

– Vi har ett uppdrag av regeringen att driva Bromma tills annat meddelas, säger Peter Wärring på Swedavias presstjänst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA